Potpisan ugovor o finansiranju izgradnje autoputa Surčin–Obrenovac vredan 208 miliona evra.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik „Eksim banke“ Liu Liang potpisali su danas Ugovor o finansiranju izgradnje autoputa Surčin–Obrenovac vredan 208 miliona evra.

Mihajlović je, zajedno direktorom JP „Putevi Srbije“, potpisala sa kineskom kompanijom „Power Construction Corporation of China” i komercijalni ugovor za nastavak izgradnje obilaznice oko Beograda vredan 207 miliona evra.

Ovim ugovorom obuhvaćeni su radovi na deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka, a ugovor predviđa i da domaće kompanije učestvuju u radovima sa 49 odsto.

Mihajlović je, u okviru Petog samita šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava u Rigi, potpisala i Memorandum sa kineskom kompanijom “Huawei” o saradnji na razvoju sistema upravljanja i telekomunikacija u saobraćaju i infrastrukturi.

Zaključivanjem ugovora sa „Eksim bankom“ o finansiranju izgradnje
autoputa Surčin–Obrenovac omogućava se početak radova i na poslednjoj deonici autoputa od Beograda do Čačka.

U saradnji sa Kinom biće nastavljena i izgradnja obilaznice oko Beograda, i to radovima na 19,5 kilometara dugoj deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka. U okviru ovog projekta biće izgrađena četiri tunela ukupne dužine 2,7 kilometara, kao i 22 mosta, u dužini od 5,3 kilometra.

Memorandum između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kompanije “Huawei” predviđa sveobuhvatnu saradnju u sektoru saobraćaja kroz pomoć u izboru najpovoljnijih telekomunikacionih rešenja za železnice, autoputeve, aerodrome i luke, transfer znanja o novim tehnologijama, kao i obuke za srpske stručnjake iz oblasti saobraćaja.

Komercijalni ugovori i memorandum potpisani su u prisustvu cele delegacije Srbije na Samitu u Rigi.

Mihajlović će danas potpisati i komercijalni ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge Beograd–Budimpešta, kao i Memorandum o finansiranju projekta mađarsko–srpske železnice na teritoriji Srbije.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili