Potpisan Memorandum o saradnji sa turskom kompanijom o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sinoć u Istanbulu tokom tursko-srpskog biznis foruma Memorandum o saradnji sa turskom građevinskom kompanijom “Tašjapi”.

Na osnovu ovog memoranduma, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske predloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji, a to su rehabilitacija regionalnih puteva Novi Pazar–Tutin i Aljinovići–Sjenica–Novi Pazar, kao i gradnja obe deonice auto-puta Beograd-Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH.

O ovim predlozima odlučivaće posebna radna grupa Vlade Srbije.

Mihajlović je tim povodom istakla da je za Srbiju jako značajna izgradnja auto-puta od Beograda do Sarajeva, a ovaj projekat je i od velikog značaja za čitav region, jer će on doneti samo dodatnu stabilnost.

Što se nas tiče, mi smo spremni za gradnju auto-puta, kako za pravac preko Sremske Mitrovice, tako i za pravac preko Požege, Užica i Kotromana. Zato smatram da je ovaj memorandum sa turskom kompanijom “Tašjapi” još jedan dobar korak u tom pravcu. Očekujemo da tokom ove predsedničke posete Turskoj razgovaramo i o modelima finansiranja izgradnje ovog auto-puta, rekla je Mihajlović.

Potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović članica je državne delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koja se od juče nalazi u dvodnevnoj poseti Turskoj.

Mihajlović će danas u Ankari nakon razgovora dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, potpisati i Memorandum o razumevanju i saradnji u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije i Ministarstva saobraćaja, pomorstva i komunikacija Republike Turske o međunarodnom drumskom transportu putnika i tereta.

Tokom ove posete, Mihajlović će imati i bilateralne sastanke sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske o mogućnostima saradnje u infrastrukturi, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Next Post

Tradicionalno prijateljski odnosi Srbije i Nepala

Пон мај 7 , 2018
Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u zvaničnoj poseti Saveznoj Demokratskoj Republici Nepal, razgovarao je sa predsednicom te zemlje Biđe Devi Bandari. Sagovornici su u srdačnom razgovoru istakli da su odnosi dveju zemalja tradicionalno prijateljski, kao i da su zasnovani na uzajamnom poverenju […]