Poljska primer po uspostavljanju efikasne javne uprave

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Poljske u Srbiji Tomašem Njegođišem o uspostavljanju Nacionalne akademije kao krovne obrazovne institucije u Srbiji za stručno usavršavanje zaposlenih u javnoj upravi.

Brnabić je istakla da će ta ustanova imati ključnu ulogu u planiranju i izboru kadrova, sistemu nagrađivanja i karijernog napredovanja, obukama zaposlenih i integrisanjem pojedinaca u tim, kao i integraciji timova u institucije javne uprave.

Ona je prenela da je resorno ministarstvo zainteresovano sa saradnju sa Poljskom, kao primerom dobre prakse u stvaranju moderne i efikasne javne uprave.

Brnabić je istakla da je Nacrt zakona o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje u javnoj upravi jedan od prvih zakona koji će nakon formiranja nove vlade biti dostavljen na usvajanje, pre nego što bude upućen u parlament.

Njegođiš je rekao da njegova zemlja aktivno prati proces donošenja zakona o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje u javnoj upravi, dodavši da je Poljska veoma zainteresovana za uspostavljanje saradnje, razmenu iskustava i jačanje kapaciteta ove institucije u Srbiji.

Brnabić i Njegođiš su ocenili da bi bilo dobro da se u cilju razmene iskustava u uspostavljanju efikasne javne uprave organizuju posete Poljskoj, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ako ste propustili