Podrška ženama da se bave sportom

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa proslavljenim selektorom ženske košarkaške reprezentacije i osnivačem „Pokreta za žensku košarku“ Marinom Maljković o pokretanju projekta kojim će se promovisati ženski sport i pružiti podrška devojčicama i ženama da se njime bave.

Mihajlović je tokom susreta, kojem je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, istakla da je od izuzetne važnosti da ohrabrimo i motivišemo devojčice i žene da se bave sportom, jer fizička aktivnost znači i zdravlje.

Ona je Marini Maljković izrazila zahvalnost na tome što brine o ženskom sportu, jer uspesi koje postiže predstavljaju podstrek i obavezu svima nama da podržimo projekte koji za cilj imaju razvoj ženskog sporta.

Šarčević je istakao da je resorno ministarstvo spremno da podrži aktivnosti koje podstiču devojčice u osnovnim školama da se bave sportom, i dodao da ambijent za takvu vrstu projekta postoji jer je u skladu sa Startegijom za sport koju je Srbija usvojila za period do 2020. godine.

Maljković je izrazila zahvalnost Mihajlović i Šarčeviću na spremnosti da podrže razvoj ženskog sporta, i navela da je potrebno sprovesti aktivnosti koje će obuhvatiti dva olimpijska ciklusa, kako bi naše sportistkinje ostavrile što zapaženije rezultate i donele rezultat sa Olimpijskih igara.

Pored podrške vrhunskim sportistkinjama, važno je da omogućimo devojčicama u osnovnim školama da se besplatno bave sportom kojim žele i da ih na taj način edukujemo o tome koliko je sport važan, rekla je ona.

Ovom prilikom predstavljen je i vodič za odrastanje „250 dobrih saveta“ koji je priredila Marina Maljković.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili