Otvoren srpski štand na Sajmu knjiga u Minsku

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Gajović ocenio je, na otvaranju 25. Međunarodnog sajma knjiga u Minsku, da su kultura i knjiga, kao njen ključni segment, oduvek predstavljali najčvršći temelj i most prijateljstva između Srbije i Belorusije.

Gajović je naglasio da Srbiju i Belorusiju povezuje mnogo toga, a na vrhu te saradnje i međusobnog razumevanja jeste svakako kultura, izrazivši uverenje da će ova sajamska manifestacija unaprediti saradnju dve države u toj oblasti.

Sajamski štand Srbije, koja je počasni gost, u znaku je izložbe Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ autora Nade Mirkov Bogdanović i Milene Đorđijević, a prati je katalog na srpskom i beloruskom jeziku.

Takođe, predstavljen je i deo izdavačke produkcije kroz kapitalna i vredna izdanja Narodne biblioteke Srbije i drugih domaćih izdavača.
Za programsku realizaciju nastupa Srbije na ovoj svetkovini knjige zadužena je upravo Narodna biblioteka Srbije, koja danas slavi svoj dan.

Gajović je ovom prilikom Narodnoj biblioteci Srbije čestitao rođendan, i izrazio nadu da će ta ustanova nastaviti da neumorno kreira lepu sliku o Republici Srbiji, kako onu u domovini, tako i u čitavom svetu.

Književnu scenu Srbije predstavljaju književnici Zlata Kocić, Goran Petrović i Branko Stevanović, a posetiocima sajma na raspolaganju je i odgovarajući leksikon pisaca pod nazivom „Pisci iz Srbije“, na srpskom i ruskom jeziku.

Domaći pisci učestvovaće u pratećem Međunarodnom književnom simpozijumu „Pisac i vreme“, u okviru kojeg će danas biti održano „Srpsko književno veče“.

Značajan doprinos predstavljanju srpskog jezika, književnosti i kulture na Sajmu knjiga u Minsku, kroz seriju predavanja, daće Ivan Čarota, istaknuti beloruski slavista, šef Katedre slovenske književnosti Beloruskog državnog univerziteta u Minsku i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Državni sekretar se tokom posete Minsku susreo sa ministrom informisanja Republike Belorusije Aleksandrom Karljukevičem, a posetio je i zdanje Narodne biblioteke Belorusije, gde ga je primio upravnik te ustanove Roman Motuljski.

Gajović se sastao i sa Pavelom Suhorukovim, generalnim direktorom najveće izdavačke kuće u Belorusiji „Zvezda“, koja izdaje dnevne novine, magazine, stručne časopise i drugu literaturu, kao i sa Aleksandrom Vaškevičem, direktorom knjižarskog lanca Belknjiga.

Državni sekretar je posetio i jednu od mnogobrojnih knjižara Belknjiga i Muzej Velikog otadžbinskog rata u Minsku, navodi se u saopštenju.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili