Otvoren novi pogon fabrike „Kontinental“ u Subotici

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Subotici otvaranju novog pogona kompanije „Kontinental“, koja se bavi proizvodnjom delova za auto-industriju, a u kojem će biti zaposleno više od 500 novih radnika.

Vučić, koji je pre pokretanja ovog pogona razgovarao sa predstavnicima rukovodstva kompanije, istakao je da je i ova fabrika dokaz da Vlada Srbije ispuni sve ono o čemu se dogovori sa investitorima, a na dobrobit građana Srbije, i uputio im poziv da nastave da ulažu u Srbiju.

Vlada i građani Srbije su pomogli da se ova investicija realizuje, naveo je premijer, dodavši da je Vlada za tu svrhu izdvojila više od tri miliona evra, a investitor „Kontinental“ 14,5 miliona evra.

On je naveo da će u ovoj fabrici posao pronaći i građani iz drugih opština, a ne samo iz Subotice, u kojoj je sve manje onih koji žele posao, a nemaju ga, i istovremeno istakao da je veoma ponosan na naše radnike.

Vučić je objasnio da je u razgovoru sa rukovodstvom pomenute kompanije bilo reči i o njihovim narednim potezima, i dodao da je svojim sagovornicima preneo da će u Srbiji dobiti najbolje uslove za poslovanje.

Premijer je rekao da je zahvalan svojim savetnicima iz Nemačke, kao i ambasadi te države u Srbiji, naglasivši pritom da je naša zemlja razumela svoje zadatke i da je spremna da ih ispuni.

On je naveo da je pouzdanost kvalitet dogovora koje Nemci imaju sa Vladom Srbije, i dodao da je ponosan na to što u nemačkim firmama u Srbiji radi 33.000 ljudi, izrazivši uverenje da će ih za dve godine biti i 50.000.

Vučić je, kada je reč o situaciji u regionu, istakao da stižu uznemirujuće vesti sa određenih prostora bivše Jugoslavije, ali da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, što je od presudnog značaja i za ekonomski napredak.

Da bismo i ubuduće mogli da ostvarujemo ekonomske uspehe, od ključne je važnosti da održimo stabilnost, naglasio je premijer.

On je ocenio da su zaključci i izjave visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini da je zabrinuta za bezbednost zapadnog Balkana na osnovu njenog utiska nakon posete regionu, tačni i ozbiljni.

Vučić je ponovio da će naša zemlja učiniti sve da očuva mir i stabilnost, uz ocenu da će, ukoliko u tome uspe, uvek moći da uputi poziv investitorima da dođu u Srbiju jer će ovde dobiti najbolje uslove za ulaganja.

Kompanija „Kontinental“ novim pogonom povećava kapacitete za dodatnih 12.000 kvadratnih metara proizvodnog i magacinskog prostora, kao i prateće infrastrukture.

U Subotici će se proizvoditi cevi i cevni sistemi za pogonski sklop automobila na više od 20.000 metara kvadratnih radne površine i sa punom zaposlenošću od 1.150 radnika, koja će biti dostignuta u narednim godinama.

Ovi delovi će se isporučivati proizvođačima automobila u Evropi, a fabrika proizvodi i delove za poljoprivredne, teretne i industrijske mašine.

Kompanija „Kontinental“ je 2016. godine, sa svojih pet divizija, ostvarila preliminarni promet od 40,5 milijardi evra i trenutno zapošljava više od 220.000 radnika u 56 zemalja.

Svečanosti su prisustvovali direktor „Continental Contitech“ Živko Topalović, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i ekonomski ataše u Ambasadi Nemačke Katrin Čiganovski.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili