U naredne dve godine privredni rast od 3,5 odsto

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je Srbija u protekle dve godine beležila bolje rezultate od planiranih, i naglasio da u 2017. godini treba da bude ostvarena održivost mera reformi, umesto novih ušteda i strukturnih poboljšanja.

Vujović je na Kopaonik biznis forumu podsetio na to da je 2010. godine zemlja ušla u period u kome nije bilo jasno šta se radi i želi, ali da je u protekle dve godine uspevala da ostvari mnogo bolje rezultate od planiranih.

Ministar je precizirao da je prošle godine planirani deficit budžeta iznosio 3,95 odsto, a da je ostvareno 1,4 odsto.

On je rekao da su ključni problemi koji su preostali za rešavanje oni koji mogu da pogoršaju deficit, a to su strukturni deficiti, kao što je porast neplaćenih obaveza i neefikasnost javnih preduzeća.

Vujović je dodao da treba reformisati i javnu administraciju, jer se nakon toga može na duži rok održati predviđena stopa rasta.

Srbija će u naredne dve godine sigurno ostvariti privredni rast od 3,5 odsto, a po prvi put je uspela da stabilizuje stopu privrednog rasta bez obzira na, recimo, variranje izvoza „Fijata“, rekao je ministar.

On je izrazio očekivanje da će Srbija nakon perioda od dve godine dostići i rast od približno četiri odsto, uz napomenu da naša zemlja beleži permanentno ubrzanje stope rasta i stalno premašuje predviđeni rast.

Vujović je naglasio da je veoma važno da se nastavi reforma javnih preduzeća, uz bolji sistem planiranja.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je potrebno održati stabilnost u do sada ostvarenim reformama, i umesto novih ušteda ostvariti održivost tih reformskih mera.

Istovremeno, Tabaković je ukazala na potrebu restrukturisanja javnog sektora, gde i dalje postoji problem viška zaposlenih.

Ona je naglasila da je stabilnost ključna reč za sve učesnike i nosioce uloga u javnom i političkom životu, kao i odlika onoga što je do sada urađeno u reformskim aktivnostima u poslednje tri godine.

Tabaković je navela da će se inflacija kretati u granicama cilja tokom čitavog perioda projekcije, a u kratkom roku na njen rast će uticati niska baza cena nafte i derivata, kao i januarsko povećanje cena cigareta.

Prema njenim rečima, u prošloj godini je zabeležen najniži nivo problematičnih kredita u šest godina, a devizna štednja građana u januaru ove godine prvi put je premašila devet milijardi evra.

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Džejms Ruf ocenio je da je Srbija sprovela neverovatnu transformaciju u prethodne dve godine, i istakao da je najveći uspeh bio smanjenje nezaposlenosti.

Program koji je MMF definisao sa Vladom Srbije, kako je podsetio, oslanja se na tri stuba.

On je naveo da je prvi makroekonomska stabilnost, za koju smatra da je na putu da se postigne, drugi je dalje jačanje finansijskog sektora, a potom i sprovođenje strukturnih reformi za unapređenje privatnog sektora.

Ruf je istakao da su reforme neophodne kako bi se kreiralo povoljno okruženje za rast privatnog sektora.

Ukoliko Vlada bude ostvarila uspeh koji je postigla na makroekonomskom planu i u domenu strukturnih reformi, Srbija ima dobru budućnost, podvukao je on.

Takođe, Ruf je ocenio da je neophodno osnažiti dinar, kako bi on bio valuta u koju bi građani imali poverenja, i naglasio neophodnost povećanja pravne sigurnosti, koja je i dalje problem u Srbiji.

Regionalni direktor Svetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin istakla je da je Srbija mnogo uradila na fiskalnoj konsolidaciji, uz napomenu da treba rešiti pitanje državnih i strateških preduzeća, kako bi se Srbija kretala ka još bržem privrednom razvoju.

Ona je rekla da su njene ključne poruke da država mora reformisati javnu upravu tako da njen aparat svede na pravu veličinu i učini ga efikasnim, i dodala da se mora rešiti i pitanje viška zaposlenih u javnom sektoru.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili