Otvoren karavan obrazovanja ”Duh mladosti” u Leskovcu

Pomoćnik ministra prosvete u Vladi Republike Srbije za strateško planiranje Gabrijela Grujić rekla je danas, otvarajući karavan obrazovanja ”Duh mladosti” u Leskovcu, da će mladi kroz Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja dobiti kvalitetno znanje, usklađeno sa savremenim razvojem.

Grujić je navela da će u toj sinergiji učestvovati licencirani instruktori i nastavnici, dodavši da će novi Zakon o dualnom obrazovanju obezbediti mladima da steknu znanja koja će ih učiniti odmah zapošljivim, a privredu održivom i inovativnom u budućnosti.

Prema njenim rečima, Tehnička škola u Leskovcu godinama pokazuje sjajne rezultate u saradnji sa kompanijom ,,Falke“.

Ona je dodala da 250 medalja za pokazano funkcionalno znanje Visoke poslovne škole u zemlji i inostranstvu dokazuje da je naš Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja zasluženo lider među modelima u regionu.

Za Srbiju dualno obrazovanje, kako je dodala, nije nivo obrazovanja, već vid obrazovanja koji će mladima na svim obrazovnim nivoima obezbediti saradnju sa kompanijama.

Mladi iz Visoke poslovne škole već su zaposleni u hotelima Grand, Konaci i Anđela na Kopaoniku, rekla je Grujić, dodavši da dobra saradnja škola, privrede i lokalne samouprave pokazuje da je dualno obrazovanje jedini put za uspešan razvoj privrede Srbije.

Direktor Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević rekla je da je dualno obrazovanje u Srbiji u primeni već nekoliko godina, kao i da je dobro što karavan „Duh mladosti“ obilazi zemlju i prenosi primer dobre prakse.

Zahvaljujući ekspertskoj i finansijskoj podršci Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ), Škola za tekstil i dizajn iz Leskovca već pet godina školuje modelara odeće, mehaničara za tekstilne mašine, a od prošle godine i modnog krojača u dualnom modelu stručnog obrazovanja, rekla je Kovačević.

Ona je navela da podršku pružaju kompanije „Dits“, „Auto stot interiors“, „Džinsi“, „Trikotekst“, „Falke“, i dodala da Tehnička škola iz Vlasotinca sarađuje sa kompanijama „Gruner“, „El rad“, Ciglana, „Falk“, „Fidrentino“, „Europed“ i livnica „Vitko“.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović istakao je da primena dualnog obrazovanja znači da će mladi imati bolje uslove za zapošljavanje i da će njihova znanja biti brže primenljiva i povezana sa zahtevima tržišta.

Stvaranje boljih uslova za život mladih među najvažnijim je prioritetima Grada Leskovca, naveo je Cvetanović i dodao da je značaj ovog karavana veliki, budući da je ovakvo obrazovanje važan faktor uspeha u mnogim razvijenim zemljama.

Zadatak svih nas jeste da omogućimo povezivanje škola i preduzeća i da srednjoškolcima obezbedimo da uz redovnu nastavu i rade, rekao je gradonačelnik Leskovca.

U ime organizacije “Spirit of youth” prisutne je pozdravio Strahinja Bulatović, koji je izrazio zadovoljstvo time što su mladi iz Leskovca izabrali da budu deo dualnog obrazovanja.

U okviru manifestacije održana je i panel-diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja, uz učešće Grujić, Kovačević, kao i predstavnika lokalne samouprave.

Takođe, iskustva su predstavili i Poljoprivredna škola iz Vranja i Visoka poslovna škola strukovnih studija iz Leskovca.

Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3 na 3, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečjeg parka ili sportskog igrališta po želji, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili