Trend

Osnivanje banke reproduktivnih ćelija i tkiva

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Predlogom zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji predviđeno osnivanje banke reproduktivnih ćelija i tkiva, kao i čuvanje embriona.

Lončar je, obrazlažući pomenuti predlog zakona u Skupštini Srbije, rekao da se odredbe ovog zakona odnose na bračne i vanbračne partnere, žene bez partnera ili pojedince koji čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju.

On je naveo da je vantelesna oplodnja prema sadašnjim rešenjima besplatna samo za neplodne parove koji ispunjavaju niz uslova, i to u ograničenom broju pokušaja, i dodao da biomedicinski potpomognuta oplodnja mora biti što dostupnija, mada ne i ključna, u borbi za demografski oporavak zemlje.

Predložena rešenja, kako je naveo, utvrđuju pravila rada i državnih i privatnih klinika, takozvanih centara za biomedicinski potpomognutu oplodnju, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, Uprave za biomedicinu i inspekcijske službe.

Ministar je objasnio da je predviđeno da supružnici ili vanbračni partneri imaju mogućnost darovanja embriona koji su nastali u postupku vantelesne oplodnje, a od kojih su odustali, uz obavezno sprovođenje jasne procedure.

Ta procedura, kako je objasnio, podrazumeva pristanak oba supružnika, odnosno vanbračna partnera za davanje embriona, kao i pravno i psiho-socijalno savetovanje.

Lončar je naveo da je darivanje reproduktivnih ćelija ili embriona dobrovoljan i nesebična čin, te da se reproduktivne ćelije i embrioni neće plaćati.

Ministar je ukazao na to da će pravo na čuvanje reproduktivnih ćelija, odnosno tkiva, imati i maloletnici za koje postoji opasnost da će trajno ostati neplodni zbog medicinskih razloga.

On je, govoreći o zamrzavanju embriona, objasnio da će taj postupak neposredno smanjiti stopu blizanačkih trudnoća, koja sa sobom nosi povećan rizik po majku i plod, s obzirom na to da će parovi imati mogućnost da čuvaju embrione iz prethodnih pokušaja vantelesne oplodnje.

Takođe, Lončar je precizirao da se parovi tako mogu odlučiti za vraćanje manjeg broja embirona prilikom prvog postupka vantelesne oplodnje, a da preostale zamrznu i iskoriste u narednom postupku.

Ministar je ukazao na to da je novim zakonskim rešenjem i dalje predviđena zabrana surogat materinstva, pre svega zbog mogućnosti zloupotrebe.

Lončar je, obrazlažući Predlog zakona o transfuzijskoj medicini, istakao da je predviđeno da će, umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi transfuzioloških službi, ubuduće postojati četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi.

Prema njegovim rečima, ti centri će biti u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu, međusobno će biti povezani informacionim sistemom, uz istovremenu povezanost sa svim bolnicama.

Država ovim zakonskim rešenjem definiše količinu krvnih potreba u zdravstvu prema broju stanovnika. Godišnje mora da se obezbedi 250.000 jedinca krvi, dok se sada prikuplja između 230.000 i 240.000 jedinica, poručio je ministar.

Izvor: Vlada Srbije