Održan sastanak ministara transporta članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC)

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas održan sastanak ministara transporta članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), u okviru šestomesečnog predsedavanja Republike Srbije ovoj organizaciji.

Sastanak je bio prilika da se kroz temu „Region crnomorske ekonomske saradnje – integracijom ka rastu, partnerstvom za budućnost“ razmotre mogućnosti za napredak regiona koji povezuje evropski i azijski ekonomski sistem, ali i za poboljšanje transportne infrastrukture i uslova za obavljanje transportne delatnosti.

Imajući u vidu činjenicu da Evropa i Azija u poslednje vreme beleže povećani obim trgovine, razvoj transportne mreže i smanjivanje administrativnih barijera u obavljanju transportne delatnosti predstavljaju važan cilj za sve države crnomorskog regiona.

Srbija je članica ove organizacije od 2004. godine, od kada je i aktivni učesnik u radu svih radnih tela u oblasti transporta, a upravo u tom segmentu su postignuti najznačajniji rezultati u okviru ove organizacije.

Srbija je ove godine pokrenula inicijativu da se u crnomorski kružni autoput, koje predstavlja jedan od dva najvažnija projekta, uvrsti i deonica od Niša do Drača, čime bi se ovaj projekat upotpunio i zaokružio na sve zemlje koje su članice ove organizacije.

U okviru samita, potpisan je i Sporazum između vlada Srbije i Moldavije o međunarodnom drumskom saobraćaju, kojim se uređuje obavljanje odgovarajuće vrste međunarodnog prevoza na savremen način, i to primenom rešenja koja su usaglašena sa evropskim propisima i regulativom Međunarodnog transportnog foruma.

Takođe, obezbeđuju se uslovi za pojednostavljenje transportnih procedura prilikom obavljanja prevoza između i preko teritorija ovih država, uzimajući u obzir potrebe transportnih privreda i ekonomija Republike Srbije i država potpisnica.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju osnovana je na Samitu šefova država i vlada jedanaest zemalja (Rusija, Turska, Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Moldavija, Grčka, Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija, i Albanija) crnomorskog regiona 25. juna 1992. godine u Istanbulu.

Srbija se 2004. godine priključila BSEC-u kao 12. članica, koliko ova organizacija i danas okuplja. Predsedavanje Srbije toj organizaciji započelo je 1. jula i trajaće do 31. decembra ove godine, kada predsedavanje preuzima Turska, ističe se u saopštenju.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili