Odnosi Srbije i Maroka odlični i bez otvorenih pitanja

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koja boravi u Kraljevini Maroko povodom učešća na Konferenciji o svetskoj politici, sastala se danas u Rabatu sa predsednikom Vlade te zemlje Sadedinom El Otmanijem.

Predsednici vlada Srbije i Maroka ocenili su u razgovoru da su u godini kada se navršava šest decenija od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, bilateralni odnosi odlični i bez otvorenih pitanja. Ovo se pre svega odnosi na političke odnose, pri čemu ima prostora za dodatno osnaživanje privredne saradnje i robne razmene.

Brnabić je naglasila da Republika Srbija izuzetno ceni principijelni stav Kraljevine Maroko o poštovanju međunarodnog prava, a time i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i protivljenje te zemnje članstvu takozvanog Kosova u Unesko, i u drugim međunarodnim organizacijama,

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da je saradnja u regionalnim i međunarodnim organizacijama ključna za stabilnost i bezbednost, mirno rešavanje svih sporova, jer je to preduslov svakog razvoja.

U razgovoru je istaknuta potreba za unapređenjem ekonomske i trgovinske saradnju Srbije i Maroka. Kao posebno važne oblasti za razvoj saradnje izdvojene su informacione tehnologije i komunikacije, turizam, poljoprivreda, građevinarstvo, elektroenergetika, farmacija i hemijska industrija.

Premijer Maroka je izrazio uverenje da bi predsednica Vlade Srbije, s obzirom na to da je, kako je rekao, pre ulaska u Vladu radila u privredi i da ima ogromno iskustvo u privlačenju investicija, mogla imati važnu ulogu u unapređenju ekonomskih odnosa i trgovinske razmenu između dve zemlje.

Brnabić je pozdravila nedavni povratak Kraljevine Maroko u članstvo Afričke Unije, kao i veliki doprinos te zemlje programima saradnje «Jug-Jug», koji su usmereni na razvoj zemalja afričkog kontinenta.

El Otmani je poručio da Maroko vidi Srbiju kao veoma važnu zemlju regiona i da očekuje ubrzanje procesa evropskih integracija, potvrdivši da se njegova zemlja zalaže za razvoj i unapređenje saradnje sa svim zemljama jugoistočne Evrope.

Premijerka Srbije je istakla da pratimo i visoko cenimo reformske procese, kao i veoma značajnu ulogu koju u njima ima NjKV Kralj prijateljskog Maroka, njegova ekselencija Mohamed VI.

Na Konferenciji o svetskoj politici, koja se danas završava u Marakešu, predsednica Vlade Ana Brnabić je u petak sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom učestvovala na panelu na kojem su dva premijera razgovarala o budućnosti Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, kao i o regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju regiona.

Takođe, predsednica Vlade Srbije je sinoć bila počasni gost na svečanoj večeri koju je, povodom Konferencije o svetskoj politici, upriličio ministar spoljnih poslova Kraljevine Maroko Naser Burita.

Konferencija o svetskoj politici, prvi put je održana 2008. godine, a pokrenuta je od strane predsednika i osnivača Francuskog instituta međunarodnih odnosa (Institute of International Relations – IFRI) Tjerija de Monbrijala.

Na desetoj po redu Konferenciji o svetskoj politici učestvovalo je više od 120 visokih svetskih zvaničnika sa svih kontinenata, koji su u okviru plenarnih sesija razmatrali aktuelne političke, ekonomske i bezbednosne teme.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili