Noć veštica u Beogradu

Noć veštica je počela da se obeležava intezivnije krajem devedesetih godina u Beogradu i to uglavnom u klubovima koji su gledali da privuku omladinu organizujući maskenbal na pomenutu temu. Muškarci su se uglavnom kostimirali kao vampiri dok su devojke bile malo maštovitije i koristile svoju paletu šminke kako bi izgledale što „mračnije“.

U Beogradu pre devedesetih Noć veštica se obeležavala ,u tadašnjim diskotekama koje su puštale rok i pank zvuk , kroz naziv „Horror party“ koji se održavao upravo na 31.oktobar. Devojke i muškarci su uglavnom dolazili sa nekim plastičnim maskama koje su mogle da se kupe,a najpopularniji su bili „zubi drakule“ koji su tada uglavnom mogli da se nađu u nekom od zabavnih parkova u Beogradu,kao na primer u zabavnom parku na Kalemegdanu.

Početkom 2000.godine Noć veštica postao je jedan od tradicionalnih obeležavanja u klubovima,pa se i bez neke najave i reklame,urbana omladina navikla da se 31.oktobra spremaju za neku od kostimiranih žurki.

Dolaskom modernijih tržnih centara u Beogradu ,od 2007.godine, počelo je sa organizovanjem maskenbala za decu u kojima je tematika bila Noć veštica. Bioskopi u tržnim centrima su organizovali razne žurke i maskenbale,uglavnom za najmlađu populaciju, kroz razne projekcije horor filmova.

Maloprodajni lanci ,skoro istovremeno, potrudili su se da privuku potrošače pa su u svoj asortiman uvrstili slatkiše, maske i slične rekvizite koji simbolišu Noć veštica kako bi povećali prodaju.

U 2016.godini na Sava promenadi dekorisano je šetalište u duhu praznika Noć veštica za najmlađe sugrađane gde su ih zabavljali animatori,imali razne radionice kako se prave dekoracije za ovaj praznik.

Danas se slavljenje ili obeležavanje Noć veštica u Beogradu proširilo i postala deo tradicionalnog dešavanja.

Foto:Ilustracija/pixbay

Ako ste propustili