Nekadašnji siromašni delovi Beograda- Pištolj-mala,Bukurešt-mala,Jatagan- mala

Beograd se stalno naseljavao, rastao, ljudi su dolazili i odlazili a sa njima stvarala su se i nova naselja. Neki sigurno nikada nisu čuli za Pištolj-malu,Bukurešt-malu,Jatagan- malu jedna od naselja koja se bila poznata po siromašnim stanovnicima Beograda.

Pištolj-mala nalazila se na kraju Francuske ulice. Prozvana je „pištolj-mala“ jer su siromašni građani počeli da se tu naseljavaju besplatno ili ti na „pištolj“ (otimanje). Kuće su građene na drvenim stubovima,poput sojenica,jer je nekada ovaj deo Beograda bio pod blatom i teren je bio neravan. Ovo naselje nastalo je posle Prvog svetskog rata a policija ga je srušila 1933.godine.

Bukurešt -mala nalazila se u blizini Savamale,ispod Varoš kapije. Verovatno je nastala tokom dvadesetih godina 19.veka i bila je jedan od velikih problema tadašnje vlast pod knezom Milošem Obrenovićem jer su se tu udomljavalji lopovi i prostitutke. Takodje, Bukurešt mala pružala je prenoćište u kućama od slame i blata svima koji su se našli tada u Beogradu a nisu imali dovoljno para u džepu pa su se neretko dešavale tuće,ubistva…

Jatagan- mala nalazila se od Mostara do Bulevara oslobođenja( od Karađorđevog parka do Autokomande) i bilo je najveće divlje naselje nastalo između dva svetska rata. Na ovom mestu stanovali su muzičari,vračare,gatare, lopovi, džeparoši,zanatlije,oficiri, čistači obuća….

Next Post

Japanska "Crna udovica" osuđena na smrtnu kaznu

Уто нов 7 , 2017
Zbog ubistva tri muškarca Chisako Kakehi (70) je osuđena na smrt. Ona je ubila muškarce trovajući ih cijanidom i na taj način pokušala da zaradi milione od osiguranja. Ona je navodno ciljala starije muškarce koji su bili bogati i bolesni. Nadimak „crna udovica“ dali su joj japanski mediji. Gospođa Kakehi je […]