Nekadašnji siromašni delovi Beograda- Pištolj-mala,Bukurešt-mala,Jatagan- mala

Beograd se stalno naseljavao, rastao, ljudi su dolazili i odlazili a sa njima stvarala su se i nova naselja. Neki sigurno nikada nisu čuli za Pištolj-malu,Bukurešt-malu,Jatagan- malu jedna od naselja koja se bila poznata po siromašnim stanovnicima Beograda.

Pištolj-mala nalazila se na kraju Francuske ulice. Prozvana je „pištolj-mala“ jer su siromašni građani počeli da se tu naseljavaju besplatno ili ti na „pištolj“ (otimanje). Kuće su građene na drvenim stubovima,poput sojenica,jer je nekada ovaj deo Beograda bio pod blatom i teren je bio neravan. Ovo naselje nastalo je posle Prvog svetskog rata a policija ga je srušila 1933.godine.

Bukurešt -mala nalazila se u blizini Savamale,ispod Varoš kapije. Verovatno je nastala tokom dvadesetih godina 19.veka i bila je jedan od velikih problema tadašnje vlast pod knezom Milošem Obrenovićem jer su se tu udomljavalji lopovi i prostitutke. Takodje, Bukurešt mala pružala je prenoćište u kućama od slame i blata svima koji su se našli tada u Beogradu a nisu imali dovoljno para u džepu pa su se neretko dešavale tuće,ubistva…

Jatagan- mala nalazila se od Mostara do Bulevara oslobođenja( od Karađorđevog parka do Autokomande) i bilo je najveće divlje naselje nastalo između dva svetska rata. Na ovom mestu stanovali su muzičari,vračare,gatare, lopovi, džeparoši,zanatlije,oficiri, čistači obuća….

Ako ste propustili