Milorad Mišković

Milorad Mišković,rođen 26. mart 1928 u Valjevu, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, je bio srpski balet plesač i koreograf.

Emigrirao je u Francusku 1947. godine jer je u tadašnjoj Jugoslaviji bio obeležen kao persona non grata. Svoj talenat uspeo je da pokaže svetu što mu je donelo titulu jednog od najvećih baletskih umetnika u svetu 1950.

Njegovi najveći uspesi uključuju uloge Prometeja, Don Juan, Tristan, Hamlet, i Orest. On je radio sa nekim od najpoznatijih umetnika tog vremena, kao što je koreograf Serge Lifar, operska pevačica Marija Kalas, kao i najznačajnijih svetskih balerina svog vremena, kao što su Zizi Jeanmaire, Ivet Chauvire, Margot Fontein i Alicia Markova .

Godine 1956. godine osnovao sopstvenu kompaniju, koja je nastavila da prikazuje baletska izvodjenja u narednih deset godina. Godine 1966., Mišković je nastupio u Jugoslaviji po prvi put nakon njegove emigracije.

Od kraja profesionalne karijere, počeo je da radi sa UNESCO, prvo kao umetnički direktor, a kasnije je postao počasni predsednik Međunarodnog saveta za igru UNESCO-a.

Preminuo je 21. juna, 2013 u Nici, Francuska

Dodaci

Ako ste propustili