Mihajlović: Ocena Mogerini stigla sa zakašnjenjem

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da ukoliko Evropska unija zaista želi da reši sve veće napetosti i političke krize na zapadnom Balkanu, onda je najbolje i jedino moguće rešenje brz i efikasan prijem svih država regiona u Uniju.

Mihajlović je, povodom sastanka šefova diplomatija zemalja EU koji je bio posvećen zapadnom Balkanu, istakla da je ocena visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini da Balkan lako može da postane šahovska tabla za zakulisne igre velikih sila tačna, ali da je stigla sa velikim zakašnjenjem.

Delim zabrinutost Federike Mogerini za stabilnost regiona, pri čemu je njena nedavna poseta zapadnom Balkanu i upoznavanje sa problemima od izuzetnog značaja, navela je ona.

Ali, kako je dodala, Balkan je odavno postao šahovska tabla za velike sile upravo zbog nedefinisanog odnosa EU prema zemljama regiona.

Retorička pomoć više ne igra. Potrebno je da Brisel uradi mnogo više kako se u navali populizma i nacionalizma evropska perspektiva ne bi potpuno izgubila i ugasila, navela je Mihajlović.

Ona je ponovila da Srbija istinski želi da postane deo Evropske unije, dodavši da je naša zemlja politikom Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića uspela da očuva političku stabilnost.

Mihajlović je podvukla da Srbija želi mir, stabilnost i saradnju u čitavom regionu, u šta je Federika Mogerini i mogla da se uveri.

Zato je najbolje rešenje za region, ali i za Brisel, ukoliko istinski želi da održi stabilnost u ovom delu Evrope, da sve zemlje zapadnog Balkana brzo i efikasno postanu punopravne članice EU, poručila je ona.

Bojim se da EU više nema vremena za drugačija rešenja. Bilo koja drugačija odluka bila bi samo alibi velikim silama da nastave svoju balkansku šahovsku partiju, čije smo rezultate gledali u ne tako davnoj prošlosti, zaključila je Mihajlović, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ako ste propustili