Kraljica Velike Britanije je nju usvojila kako bi je spasila iz robstva

Sara Forbes Bonetta je bila iz kraljevske afričke porodice Egbado omoba od Yoruba koja je nakon što joj je ubijena porodica završila u ropstvu sa 5.godina.

Pravo ime joj je bilo Aina rođena je 1843. godine u Oke-Odan, selo Egbado. Tokom 1848. u plemeskim sukobima ubijena joj je cela porodica a ona bačena u ropstvo sa samo 5.godina kod kralja Geza. Kralj Geza imao je nameru da je ubije ali spletom okolnosti spašava je kapetan Frederick E. Forbes iz Kraljevske mornarice koji šalje dete kraljici Viktoriji.

Foto:Wikipedia
Foto: Wikipedia

Kapetan Forbes nazvao ju je Sara i dodao joj je svoje prezime a kao treće prezime Bonetta dao joj je po svom brodu. Viktorija je bila impresionirana izuzetnom inteligencijom mlade princeze i dobila je sve privilegije britanske srednje klase kao i ljude koji će se brinuti o njoj. Kraljica ju je poslala u školu u Afriku a kada ju je završila vratila se u Englesku.

Kraljica joj je kasnije dala dozvolu da se uda za James Pinson Labulo Davies u avgustu 1862.godine.

Ona se sa svojim mužem vratila u Afriku ali je bila u veoma bliskim odnosima sa kraljicom a koliko ju je kraljica Viktorija volela govori i podatak da je bilo naređeno kraljevskoj britanskoj mornarici da u slučaju da se desi neka pobuna u Lagosu ( Nigeria) da samo Sara i episkop Samuel Ajayi Crowther budu jedini izvučeni.

Sara je imala troje dece a prvo dete Victoria koje je očigledno nazvano po kraljici Viktoriji iz zahvalnosti je isto bila pod zaštitom same kraljice.

Sara Fobrbes Bonnetta preminula je od tuberkuloze 15 August 1880.godine.

Foto:Wikipedia

Ako ste propustili