Katalonski Nezavisnost Referendum

Alex

Katalonija namerava da održi referendum za odvajanje od Španije bez obzira što je proglašen nezakonitim od strane španskog ustavnog suda.

Preko 160 škola zauzeli su aktivisti u Kataloniji u nameri da se referendum ipak održi. Policija je obišla sve škole koje su proglašena kao biračka mesta u pokušaju da oteraju aktiviste ili da zatvore škole.

Međutim,računa se da će na izbore sutra izaći nekoliko desetina hiljada glasača koji nameravaju da glasaju o ocepljenju od Španije.

Katalonija broji oko 7.5 miliona ljudi i imaju neku vrstu nezavisnosti i karakteriše ih sasvim drugačija kultura i jezik od španskog. Nisu priznati kao posebna nacija po španskom zakonu a povećanje naroda za odvajanje od Španije naglo raste usled velike ekonomske krize.

Veliki je pritisak pa svi očekuju da vide šta će se dogoditi tokom sutrašnjeg dana. jer više od pola katalonaca želi nezavisnost a skoro 80 odsto želi da se izjasni o odvajanju.

Foto:Ilustracija/pixabay

Next Post

Tri filma se bore za prvo mesto na rang listi

Obično se već nakon subote zna ko će se naći na prvom mestu po gledanosti u bioskopima ali ove nedelje nije tako. Čak tri filma su veoma bliska po zaradi ove nedelja i to film „IT“,“Kingsman:The Golden Circle“ i premijerni film sa Tom Kruzom „American Made“ inspirisan istinitim događajima. Nakon […]