Trend

Interesovanje evropskih parlamentaraca za evropski put Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsedavajućim Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestiocem ovog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, čime je počela njena prva zvanična poseta Briselu otkako je stupila na tu funkciju.

Brnabić je, zajedno sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, razgovarala sa Mekalisterom o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i reformskim procesima naše zemlje na tom putu, kao i jačanju ekonomske i političke saradnje u regionu zapadnog Balkana.

Premijerka je ponovila da je proteklih godina Srbija usvojila i da sprovodi veoma ambicioznu ekonomsku reformsku agendu, kao i da ulaže velike napore u izgradnju društva zasnovanog na vladavini prava i moderne i uspešne države.

Ona se osvrnula i na dešavanja u Španiji, i u vezi sa tim podvukla da Srbija principijelno stoji na stanovištu poštovanja međunarodnog prava i da podržava celovitost Španije i suverenitet te zemlje, iako to nisu činile neke druge države u slučaju nelegalnog i jednostranog samoproglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Predsednica Vlade je naglasila da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije i da zvanični Beograd čini sve kako bi se održala pozitivna dinamika pregovora i otvaranja poglavlja.

Mekalister je Brnabić i Joksimović preneo da postoji nesmanjeno interesovanje evropskih parlamentaraca za evropski put Srbije, posebno nakon objavljivanja konkretnije perspektive članstva, izražene kroz najavu strategije proširenja za Srbiju i Crnu Goru Žan-Kloda Junkera.

On je naglasio da će tako važan signal sigurno biti praćen još većim interesovanjem za reformske procese u Srbiji, koji su već prepoznati kao nešto što je donelo dobre i konkretne rezultate u oblasti ekonomije.

Izvestilac Evropskog parlamenta je naglasio da je Srbija za EU važna zemlja u kontekstu geostrateške i geopolitičke pozicije i da je evropski put otuda značajan kako za Srbiju, tako i za EU, uz sve povremene probleme i prepreke na tom putu.

On je izrazio i uverenje da će Srbija do kraja godine otvoriti poglavlja za koja je spremna.

Izvor: Vlada Srbije