Idete u Grčku? Da li znate koja su mesta rizična za turiste?

Dobar deo građana Srbije odlučuje se za put u Grčku i jedan je od atraktivnijih destinacija a jedan od faktora je i cena. Ipak, da li ste razmišljali koja su mesta rizična za turiste?

Ukupna bezbednost u Grčkoj je dobra i ne postoje ozbiljne pretnje po bezbednost turista. Ministarstvo spoljnih poslova ukazuje na rizike na pojedinim mestima poznatih turističkih destinacija u Grčkoj,i to na:

  • mesto Laganas na ostrvu Zakintos,
  • mesto Kavos na ostrvu Krf,
  • mesto Kardamena na ostrvu Kos,
  • mesto Faliraki na ostrvu Rodos,
  • mesta Hersonisos i Malia na ostrvu Krit
  • delovi Soluna, Polihrono i Pefkohori, NeaVrasna, Stavros.

Na navedenim mestima češće se dešavaju ekscesi, krađe, prekomerno konzumiranje alkohola i zloupotreba narkotika, kao i nemoć lokalnih organa reda da efikasno reaguju, prevashodno zbog velike brojnosti gostiju u turističkoj sezoni.

Na Halkidikiju, policijska stranca se nalazi u mestu Kasandrija, a nadležna je za region od oko 100 km u prečniku, gde se nalazi veliki broj turističkih mesta kao što su Nea Fokea, Kalitea, Kriopigi, Pefkohori, Hanioti, Polihrono, Siviri, Furka i dr. Od nekih mesta, stanica je udaljena oko 30 km u jednom pravcu. To znači da policiji treba oko 30 do 60 minuta da, u slučaju potrebe, dođe na lice mesta. Međutim, i kada policija izvrši uviđaj po prijavi, oštećeni je u obavezi da lično podnese prijavu protiv NN lica u policijskoj stanici u Kasandriji, zbog čega turisti često odustaju od gonjenja.

Foto:pixabay/Rodos

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ako ste propustili