Holandija podržava napore Srbije za unapređenje položaja žena

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol razgovarali su danas o unapređenju saradnje dveju zemalja u okviru rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.

Mihajlović je upoznala svog sagovornika sa aktivnostima Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, kojem predsedava, istakavši četiri prioritetna segmenta na kojima je zasnovana strateška politika u toj oblasti.

U prethodnom periodu uradili smo mnogo na tom planu – usvojili strateška dokumenta, jedini van EU izradili Indeks rodne ravnopravnosti, uveli rodno odgovorno budžetiranje i pripremili novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, navela je ona.

Prema njenim rečima, sve te aktivnosti počivaju na četiri stuba – borbi protiv nasilja nad ženama, ekonomskom osnaživanju žena i ženskom preduzetništvu, povećanom učešću žena u političkom i javnom životu i podršci višestruko diskriminisanim grupama žena.

Van den Dol je, izrazivši zadovoljstvo zbog buduće saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti, rekao da će Holandija podržati napore Srbije usmerene na to da unapredi položaj žena.

Sve što ste do sada kao Koordinaciono telo uradili je impresivno. Želja nam je da kroz zajedničku saradnju podržimo dalje aktivnosti, posebno u oblasti ženskog preduzetništva, budući da rodna ravnopravnost nije samo pitanje ljudskih prava, već i ekonomije, dodao je on.

Na sastanku je bilo reči i o Nacrtu bilateralnog sporazuma o međunarodnom drumskom prevozu, kao i o nastavku sprovođenja reformi važnih za još bolje pozicioniranje Srbije na „Duing biznis listi“ Svetske banke o uslovima poslovanja.

Izvor: Vlada Srbije

Next Post

Srbija uputila oštar protest Hrvatskoj

Уто окт 3 , 2017
Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije Nemanja Stevanović pozvao je danas na razgovor otpravnika poslova Ambasade Hrvatske radi izricanja oštrog protesta zbog reakcije Ministarstva spoljnih i evropskih poslova te zemlje povodom otkrivanja spomenika heroju JNA Milanu Tepiću. Stevanović je naglasio da je sramno to što zvaničnici Hrvatske, koji […]