Hećim-Toma Kostić

Hećim-Toma Kostić, od majke Ćira Mana, rođen je u Kožanama 4.aprila 1777.godine. Zajedno sa svojom majkom došao je u Srbiji. Prvi put se čulo 1804.godine kada je on sa svojom majkom lečio ranjenike u Smederevu.

15.jula 1807.godine tokom vidanja rana sa svojom majkom u Smederevu „Upravni Savet“ svedočivši o njegovim izuzetnim veštinama postavlja za vojnog lekara. U objavljenom dekretu određuje mu se plata od 60 groša mesečno koje će primiti i kad ne bude lečio nikoga.

Godine 1807. Haćim-Toma zajedno sa svojom majkom dolazi u Beograd jer se i „Upravni Savet“ tu preselio. Iste godine spašava život, tada vojvodi, Milošu Obrenoviću prilikom borbi u Užicu. Miloš Obrenović teško ranjen prenesen je u Beograd jer mu je kuršum prodro u grudi ispod leve ključne kosti, a izašao kroz desnu lopaticu. Prema predanju Hećim-Toma je isisavao gnoj iz raznih gnojnih kanala da bi rana brže zacelila.

1826.godine Hećim-Toma dobija na poklon od kneza Miloša kuću preko puta Saborne crkve koju pretvara u kafanu, danas poznatu kao „Znak pitanja„

13.decembra 1830.godine Knez Miloš piše: „Za zasluge meni i narodu u ratu ukazivane, oslobođavam Hećim-Tomu, i majku mu Manu, od svake dacije i kuluka”.

3.oktobra 1834.godine Knez Miloš u Negotinu, potpisuje diplomu, kojom Hećim-Tomi određuje 150 talira penzije na godinu.

Umro je 9. oktobra 1848. od kolere u Pančevu. Tada je po naredbi srpske vlade otišao da vida ranjenik. Telo mu je preneseno u Beograd, i sahranjeno kod Markove crkve, u Paliluli.

1926.godine njegov grob je prenesen na Novo groblje.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili