Građevinarstvo veliki razvojni potencijal Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas, povodom Dana građevinara – 8. avgusta, da je građevinarstvo na putu da ponovo postane jedna od vodećih privrednih grana u Srbiji.

Mihajlović je, u pisanoj izjavi za medije, istakla da o tome svedoče ostvareni rezultati – deset puta više gradilišta nego pre tri godine, e-dozvole koje se izdaju za šest dana, kao i domaće kompanije kao glavni izvođači na Koridoru 10.

Ona je istovremeno navela da je Dan građevinara prilika da pogledamo šta smo postigli u toj oblasti i postavimo ciljeve za naredni period, dodavši da je pre tri godine u Srbiji bilo manje od 1.000 gradilišta, dok ih je danas više od 10.500.

Pored toga, kako je dodala, Srbija je na „Duing biznis listi“ Svetske banke po izdavanju građevinskih dozvola prestigla 150 zemalja, a ta međunarodna finansijska institucija svrstala je našu zemlju među prvih 10 zemalja reformatora.

Prema njenim rečima, pripremljen je i novi zakon o upisima u katastar, koji je pojednako važan za unapređenje uslova poslovanja u Srbiji kao što su to e-dozvole.

Mihajlović je istakla da je u prethodne tri godine izgrađeno 200 kilometara novih autoputeva, pri čemu se najveći graditeljski poduhvat u Srbiji – Koridor 10, nakon tri decenije bliži završetku.

Domaće kompanije, kako je dodala, imaju mnogo značajniju ulogu i mogu da konkurišu za poslove vredne 977,7 miliona evra u ovoj i narednoj godini.

Rezultati su dokaz da građevinarstvo u Srbiji napreduje, a da bi ono postalo istinska pokretačka snaga privrede moramo da nastavimo reforme i formiramo veliku domaću građevinsku kompaniju, kao i da podignemo udeo ove grane u BDP-u sa pet na sedam odsto, navela je ona.

Prema njenim rečima, reformom katastra i uvođenjem e-katastra ceo postupak upisa imovine će se raditi elektronski, za svega nekoliko dana, a uporedo sa tim kreće i nova reforma, e-prostor, što podrazumeva elektronsku razmenu podataka u postupku donošenja planske dokumentacije.

Mihajlović je podvukla da je država uvela red u građevinarstvo, uspostavila bele i crne liste kompanija i obezbedila novac za projekte, uz najavu da će od jeseni krenuti i razgovori o formiranju velike domaće građevinske kompanije, sa dovoljno radnika i mehanizacije da odgovori svakom zadatku.

O tome ćemo razgovarati sa svima – i sa domaćim kompanijama i sa sindikatima, jer je napredak građevinarstva i povećanje njegovog udela u BDP-u zajednički cilj države, firmi i zaposlenih, istakla je ona.

Ako ste propustili