Edukacija osuđenika ključ uspešne resocijalizacije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas KPZ Požarevac–Zabela, u kojem se realizuju programi osnovnog i srednjeg obrazovanja osuđenika, istakavši da se time ispunjava najvažniji zadatak u sistemu izvršenja krivičnih sakcija, a to je smanjenje stope recidivizma.

Šarčević je, nakon obilaska učionica i radionica, ocenio da je nastava dobro organizovana, izrazivši zadovoljstvo time što je interesovanje osuđenika za obrazovanje i stručne obuke iz godine u godinu sve veće.

Ovi mladi ljudi se školuju za ono što je privredi potrebno i što će im omogućiti da, kada izađu odavde, imaju jedan potpuno drugačiji život, ne samo da se zaposle, već i da započnu sopstveni posao, objasnio je ministar.

On je najavio da je sledeći korak unapređenje srednjeg obrazovanja i uvođenje novih profila, uključujući i IT.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović podsetio je na to da je još 2006. godine u KPZ Sremska Mitrovica počela sa radom osnovna škola za osuđena lica.

Prema njegovim rečima, osim osnovnog, osuđenici završavaju i srednje obrazovanje i prolaze obuke za deficitarna zanimanja, za varioce, bravare, stolare, kao i za rad u sito štampi.

On je posebno naglasio da ni na jednoj stečenoj diplomi ili sertifikatu ne stoji bilo kakva oznaka koja bi ukazivala na to da je stečena tokom izdržavanja kazne, čime se olakšava bivšim osuđenicima da nađu posao, ali i izbegava društvena stigmatizacija.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija sprovodi programe osnovnog i srednjeg obrazovanja štićenika u kazneno-popravnim zavodima i vaspitno-popravnim domovima.

Od školske 2015-16.godine Program funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih sprovodi se u kazneno-popravnim zavodima u Požarevcu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, kao i vaspitno-popravnim domovima za maloletna lica u Kruševcu i Valjevu.

U pomenutim zavodima realizuje se srednje obrazovanje (vanredno obrazovanje, kvalifikacija i prekvalifikacija) i stručne obuke, pri čemu je za dve godine osnovno obrazovanje odraslih završilo 736 štićenika.

Protekle dve godine stručnu obuku završilo je 268 polaznika i to sa vrlo dobrim uspehom, sa prosečnom ocenom 4,28, dok se ove školske godine privode kraju obuke sa 147 polaznika, što je do sada najveći broj.

Osuđenici se obučavaju za pekare, zavarivače, stolare i za štampanje sito štampom, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili