Dobijena prva dozvola za izvoz jagnjetine u Kinu

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović saopštio je danas u Novom Sadu, gde je posetio 84. međunarodni poljoprivredni sajam, da je naša zemlja dobila prvu dozvolu za izvoz jagnjećeg mesa u Kinu.
Nedimović je tom prilikom pokazao kako prvi izgleda sertifikat, odnosno dozvola za izvoz jagnjetine u najmnogoljudniju zemlju sveta, objasnivši da će do kraja juna dozvole dobiti još osam klanica, što će im omogućiti izvoz neograničenih količina te vrste mesa.

Ministar je, govoreći o izvozu goveđeg mesa, rekao da je neophodno da se završi još samo nekoliko detalja, kao i da ćemo vrlo brzo moći da, takođe u neograničenim količinama, u Kinu izvozimo i govedinu.

Nedimović je, u društvu vršioca dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskara Benedikta, obišao štand Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Master halu Novosadskog sajma.

On je naglasio da to ministarstvo ima dobru saradnju sa Delegacijom EU u Srbiji, posebno u projektima vezanim za IPARD projekte, dodavši da bi krajem septembra ili početkom oktobra mogli biti raspisani i prvi konkursi za sredstva iz pomenutog programa za naše poljoprivrednike.

U ovoj godini ćemo imati potpuno završenu priču oko učešća u IPARD projektima i po prvi put ćemo povući sredstva namenjena za tu svrhu, rekao je ministar.

Benedikt je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je imao priliku da poseti Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, ocenivši da je to sjajna sajamska priredba.

On je podsetio i na to da Srbija u odnosu na EU ima suficit od 600 miliona evra kada je reč o izvozu poljoprivrednih proizvoda, uz napomenu da je veliki napredak ostvaren u tom delu i da je potrebno dalje raditi na unapređenju prerade hrane.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:pixabay

Ako ste propustili