„Dani evropske baštine” u Zavičajnom muzeju u Žarkovu

Manifestacija „Dani evropske baštine” u Beogradu deo je velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske Komisije, kojom se svakog septembra, po istim principima i sa istim simbolima, predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kultura, tradicije i običaja.

Turistička organizacija Čukarica poziva drage žitelje opštine Čukarica i ostale sugrađane da se upoznaju sa istorijom prve srpske parne pivare Đorđa Vajferta i da probaju neke od njenih čuvenih proizvoda u Zavičajnom muzeju Žarkovo u ul. Ace Joksimovića br.2. 16.09.2022. godine od 19:00 do 20:00 časova.

Održaće se prezentacija sa degustacijom na temu: Vajfertova pivara u Beogradu od 1873.g. do 1947.g. Današnji pogon bivšeg BIP-a, najstariji je industrijski lokalitet u Beogradu, u kome se i danas vrši isti vid proizvodnje, kao i na njenom osnivanju 1873.g. Predavanje je bazirano na prikazivanju razvoja i opšteg istorijata Vajfertove pivare, s osvrtom na njene vlasnike, a prati ga interesantna „PowerPoint“ prezentacija, na kojoj će posetioci moći da vide veliki broj fotografija i arhivalija.

Predavač: Nenad Lukić, istoričar, kustos Muzeja nauke i tehnike, autor više naučnih radova koji se bave istorijom pivarstva, koautor jedne od najboljih monografija Đorđa Vajferta.

Organizatori: Turistička organizacija Čukarica, Muzej grada Beograda, Muzej nauke i tehnike.

Izvor: opština Čukarica

Ako ste propustili