Danas pred poslanicima izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obrazlaže danas u Skupštini Srbije 20 zakona iz oblasti saobraćaja i građevinarstva, kao i u vezi sa potvrđivanjem nekoliko međunarodnih sporazuma.

Mihajlović je istakla da su tri zakona posebno važna za građane – posebni zakon koji će omogućiti izgradnju jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kao i izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti omogućiće da već u avgustu počne izgradnja stanova za pripadnike Vojske Srbije, MUP-a i drugih službi obuhvaćenih projektom, i to najpre u Vranju, Kraljevu i Nišu, gde su već spremne lokacije, podsetila je ona.

Mihajlović je istakla da pomenuti zakon ne samo da će omogućiti rešavanje stambenog pitanja pripadnika snaga bezbednosti, već će pozitivno uticati i na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kako je objasnila, rešiće one probleme koji su preostali u oblasti građevinarstva, nakon uvođenja e-dozvole.

Prema njenim rečima, novi zakon će povećati pravnu sigurnost vlasnika nekretnina i ubrzati sve procedure u katastru, čime ćemo dobiti zakonski kompletno uređen sektor građevinarstva.

Ona je dodala da će usvajanje izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima omogućiti da se maksimalna brzina na auto-putevima poveća sa 120 na 130 kilometara na čas, čime će se Srbija uskladiti sa velikim brojem država članica EU koje već imaju isto ograničenje.

Mihajlović je rekla da su pred poslanicima, između ostalog, i tri zakona iz oblasti železničkog saobraćaja, zakon o putevima, izmene zakona iz oblasti drumskog saobraćaja, kao i Predlog izmena i dopuna Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

Ona je izrazila nadu da će poslanici prihvatiti predložene zakone, da će tome prethoditi kvalitetna rasprava i da će usvojena zakonska rešenja biti uspešno primenjivana.

Mihajlović, pored ostalih, brani i tri zakona iz oblasti sprečavanja pranja novca, širenja oružja za masovno uništenje i finansiranja terorističkih organizacija, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ako ste propustili