Cilj Srbije ulazak u Evropsku uniju

Vršilac dužnosti predsednika Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sinoć, uoči bilateralne posete Španiji, sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, koji boravi u radnoj poseti Srbiji.

Dačić je tom prilikom naglasio da je cilj Srbije i zapadnog Balkana ulazak u EU, dodavši da se to može ostvariti jedino krupnim koracima napred, a ne zapaljivim izjavama koje region vraćaju u prošlost.

On je istovremeno istakao važnost otvaranja pregovaračkih poglavlja u cilju nastavka dinamike i kontinuiteta u procesu napredovanju na putu evropskih integracija.

Prema njegovim rečima, jedan od spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje jeste stabilnost u regionu, pri čemu će Srbija uložiti maksimum napora da svojom konstruktivnom ulogom pruži značajan podsticaj tome da Balkan bude zona stabilnosti i mira.

Na sastanku je zajednički konstatovano da je Srbija na dobrom putu, kao i to da je neophodno nadoknaditi ono što je izgubljeno u prošlosti.

Dačić je naglasio da će Srbija učiniti sve da doprinese nastavku dijaloga sa Prištinom, ali i da očekuje da se ispuni ono što je za Srbiju najbitnije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Han je izjavio da očekuje da se ovog meseca otvore dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU, i naglasio da će se taj proces nastaviti u drugoj polovini godine.

Evropski komesar je istakao da je cilj njegove posete Srbiji da se građanima pokažu konkretni rezultati evrointegracionog procesa, budući da građani postaju pomalo umorni zbog uobičajenih ishoda i zaključaka samita.

On je naglasio da očekuje da će današnja regionalna investiciona konferencija u Beogradu pružiti podsticaj za stimulaciju privrede i brže implementacije ideje o regionalnom ekonomskom tržištu, ali i celokupnog procesa stabilizacije regiona i napretka u procesu evrointegracija.

Han je istakao da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine preduslov za perspektivu ulaska u Evropsku uniju, i izneo očekivanje da će Priština potvrditi posvećenost tom procesu budući da dijalog nema alternativu.

On je ponovio da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predočio da je posvećen dijalogu, a to Evropska unija očekuje i od Prištine, pošto je to preduslov za put ulaska u EU.

Dačić i Han su ocenili da dijalog mora voditi ka konkretnim rezultatima, uprkos teškoj prošlosti, s obzirom na to da je za obe strane važno da imaju uspešan i konstruktivan dijalog.

Evropski komesar je, ukazujući i na ciljeve skupa lidera zapadnog Balkana i čelnika EU u julu u Trstu, rekao da je reč o pospešivanju protoka robe, usluga, ali i međusobnog priznavanja diploma o stručnosti.

Prema njegovim rečima, cilj jeste da se stvori ujednačenije „digitalno tržište“, uz uklanjanje prepreka, poput rominga u bežičnoj telefoniji.

Dačić i Han su konstatovali da su važne i kulturne navike i sklonosti pošto je zapadni Balkan deo Evrope, uz ocenu da kompromisi vode ka stvaranju partnerskih odnosa.

Han će se sastati i sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, a učestvovaće i na investicionoj konferenciji i obići Žeželjev most u Novom Sadu, odnosno radove na pristupnim deonicama.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju potom iz Beograda putuje u Crnu Goru, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Foto: msp.gov.rs

Ako ste propustili