Četiri infrastrukturna prioriteta za dalji razvoj Niša

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas u Nišu da je taj grad već sada saobraćajno čvorište ovog dela Srbije, i najavila važne infrastrukturne projekte koji će se sprovoditi u narednom periodu.

Mihajlović je, na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Nišu, ukazala na četiri prioriteta u oblasti infrastrukture – modernizaciju pruge Niš–Dimitrovgrad, gradnju auto-puta Niš–Merdare–Priština, gradnju jeftinih stanova i dalji razvoj Aerodroma „Konstantin Veliki“.

Ona je naglasila da ove godine počinje da se realizuje najveći projekat u železničkom saobraćaju na jugu Srbije – modernizacija i rekonstrukcija pruge Niš–Dimitrovgrad, sa izgradnjom obilazne pruge oko Niša, vredan 268 miliona evra.

O ovom projektu, koji uključuje izmeštanje pruge koja godinama prolazi kroz centar grada, govorilo se najmanje deset godina. Sada više nema odlaganja. Potpisan je ugovor i već je započet rad na eksproprijaciji, rekla je Mihajlović.

Prioritet u oblasti putne infrastrukture je auto-put Niš–Merdare–Priština, odnosno izgradnja prve deonice, Niš–Pločnik, dužine 40 kilometara, gde do kraja godine očekujemo raspisivanje javnog poziva i izbor izvođača radova, navela je Mihajlović.

Ona je, kada je reč o izgradnji jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, rekla da se razmatra još jedna lokacija, pored one koju je Grad Niš ranije predložio, i izrazila očekivanje da će već u maju početi da se grade prvi stanovi u ovom gradu.

Prema njenim rečima, obe lokacije će biti uzete u obzir, pri čemu je važno da svi problemi na ovim lokacijama budu rešeni.

Mihajlović je dodala da je pripremljen poseban zakon koji će omogućiti gradnju jeftinih stanova, kao i da krajem aprila i početkom maja kreće gradnja stanova u više gradova u Srbiji.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa daljim razvojem niškog aerodroma, rekla da je Vlada Srbije do sada, preko Aerodroma „Nikola Tesla“, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, SMATSA, u opremi i novcu Aerodrom „Konstantin Veliki“ već pomogla sa 6,5 miliona evra i da planira nova ulaganja od 7,5 miliona evra.

Mihajlović je naglasila da je interes države da se niška vazdušna luka dalje razvija, i najavila da će se graditi i novi kontrolni toranj i da nema nikakvih ograničenja da se aerodrom bavi samo lou-kostom.

Važno je da Grad Niš, kao vlasnik ovog aerodroma, i Regionalna razvojna agencija, u daljoj strategiji razvoja uvaže sve faktore tržišta, na šta smo im i ranije ukazivali, podvukla je ona.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izrazio je zahvalnost Mihajlović na podršci koju zajedno sa celim timom pruža Nišu u realizaciji projekata koji će doprineti bržem razvoju grada i boljem životu građana.

Bulatović je rekao da je na sastanku Mihajlović sa rukovodstvom Grada Niša bilo reči o razvoju Aerodroma „Konstantin Veliki“, projektima u putnoj infrastrukturi, sprovođenju ozakonjenja, kao i realizaciji projekta modernizacije pruge Niš–Dimitrovgrad.

Mihajlović je tokom posete Nišu razgovarala i sa načelnicom Nišavskog okruga Draganom Sotirovski i čelnicima lokalnih samouprava iz okruga.

Sotirovski je istakla da je današnji sastanak pravi primer kako treba da funkcioniše jedno ministarstvo, jer su predstavnici svih šest lokalnih samouprava iz okruga imali priliku da iznesu svoje probleme u vezi sa putnom infrastrukturom, ozakonjenjem i drugim pitanjima iz resora građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pre početka konferencije za novinare, Mihajlović je uručila sertifikat kojim se potvrđuje da Aerodrom „Konstantin Veliki“ ispunjava najviše evropske bezbednosne standarde, a koji je od Direktorata za civilno vazduhoplovstvo prošle godine dobio Aerodrom „Nikola Tesla“.

Takođe, ona je uručila i 10 rešenja o ozakonjenju pojedincima i kompanijama koji su po nekoliko godina čekali da ozakone svoju imovinu.

Pored sastanaka sa predstavnicima okruga i lokalnih samouprava, u Nišu je održan i prijem za građane, koji su imali priliku da Zorani Mihajlović postave pitanja i iznesu predloge, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto: mgsi.gov.rs

Ako ste propustili