Brnabić: Poglavlje 24 lakše od Poglavlja 23

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da pripreme za Poglavlje 24 dobro napreduju, ali da se sa Poglavljem 23 kasni, izrazivši nadu da će tokom januara Venecijanskoj komisiji biti poslat predlog ustavnih reformi, koje su uslov za to poglavlje.

„Poglavlje 24 je lakše od poglavalja 23. U poglavlju 23 kasnimo sa nekim stvarima, jer radimo na pitanjima koja su najvažnija – a to su ustavne reforme“,rekla je premijerka.

Podsetila je na to da je od proleća Ministarstvo pravde započelo široki dijalog sa nevladinim organizacijama, tužiocima, i ponovila da su ustavne reforme uslov za Poglavlje 23 i osnov za sve što u tom poglavlju treba da se ostvari.

Premijerka je najavila da će to biti u fokusu Vlade Srbije u 2018. godini, uz podsećanje na to da je prvog decembra počela javna rasprava o Predlogu zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koja će trajati do 15. januara, kao i da je završen Predlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Brnabić je takođe rekla da je Zakon o zaposlenima u javnim službama samo prvi korak u reformi javnog sektora, kao i da se status zaposlenih u tom sektoru neće promeniti od 1. januara.

Ona je, na pitanje da li će taj zakon biti povučen kao što traže pojedini prosvetni sindikati, rekla da nema ništa neustavno u njemu, i da je to važan reformski zakon.

Treba da se fokusiramo na katalog radnih mesta, matrice na osnovu kojih će se određivati platni razredi koji će omogućiti da najbolji u prosveti i zdravstvu budu nagrađeni, rekla je premijerka, dodavši da će biti nastavljeni razgovori sa predstavnicima zaposlenih u tim sektorima.

Zaposleni u javnim preduzećima nisu obuhvaćeni ovim zakonom i to je jedna od osnovnih zamerki sindikata u prosveti, rekla je Brnabić i objasnila da zaposleni u javnim preduzećima ne mogu biti obuhvaćeni tim zakonom zato što ta preduzeća treba da se takmiče na tržištu, i da država ne može da određuje njihove platne razrede.

Premijerka je istakla da verovatno u okviru budžeta fond za plate neće biti veći, samo će na drugačiji način biti raspodeljen, odnosno bolje iskorišćen.

Tako se više neće pričati o povećanju plate od 10 odsto za sve – i one koji provode 12 sati na poslu i one koji provode tri sata u učionici, a roditelji onda moraju da plaćaju dodatne časove, poručila je Brnabić.

Izvor: Beogradske vesti,Vlada Srbije

Ako ste propustili