Ambasador Ukrajine Oleksandar Aleksandrovič u kontinuitetu daje nediplomatske i neprihvatljive ocene

Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije ocenilo je danas da ambasador Ukrajine Oleksandar Aleksandrovič u kontinuitetu, od samog početka mandata u Srbiji, daje nediplomatske i neprihvatljive ocene o spoljnoj politici naše zemlje i njenim zvaničnicima.

Ministarstvo je izdalo saopštenje povodom današnje izjave Aleksandroviča date za sajt B92 i TV O2, u kojoj je, pored ostalog, izneo tvrdnju da je odnose Srbije i Ukrajine narušilo glasanje Srbije „protiv Ukrajine“, odnosno rezolucije o ljudskim pravima na Krimu, kao i da tim povodom 14 meseci čeka na audijenciju kod ministra spoljnih poslova.

U saopštenju se ističe da se, prilikom glasanja o članstvu takozvanog Kosova u Unesku 2015. godine, delegacija Ukrajine nalazila van sale, što je bilo direktno suprotno vitalnim interesima Srbije.

Takođe, Ukrajina podržava predloge zapadnih zemalja vezane za izmene mandata misije UNMIK na Kosovu i Metohiji, kao i dinamike sednica Saveta bezbednosti UN posvećenih radu UNMIK-a, čemu se Srbija oštro protivi.

Republika Srbija, i ministar Dačić lično, tokom predsedavanja OEBS-u, pokazali su svoju posvećenost mirnom rešenju krize u Ukrajini, o čemu je i ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin pohvalno govorio.

Ministarstvo, kao poslednje primere nediplomatskog ponašanja Aleksandroviča, navodi intervju za „Slobodnu Evropu“ od 28. oktobra 2016. godine („Srbija ne može na više stolica“) i „Blic“ od 16. novembra 2016. godine („Putin će vas prodati“), kao i nedavni intervju o tome da Rusija zloupotrebljava Srbiju da bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu.

Jedna od uobičajenih mera u diplomatskoj praksi, u slučajevima kada strani predstavnici izlaze iz okvira Bečke konvencije, jeste snižavanje nivoa kontakata na radni nivo.

Shodno tome, ambasador Ukrajine je tokom ove godine više puta primljen u Ministarstvo spoljnih poslova na nivou pomoćnika ministra i zamenika pomoćnika ministra.

Opšteprihvaćeni diplomatski pricip je i pravilo reciprociteta. S obzirom na to da ambasador Republike Srbije u Ukrajini Rade Bulatović nije nikada bio primljen kod ministra spoljnih poslova Ukrajine, kao i da se Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine na prijeme koje priređuje Ambasada Srbije odaziva na nivou šefa protokola, Srbija nema nikakvu obavezu, niti povod da postupa drugačije.

Ministarstvo spoljnih poslova sa žaljenjem konstatuje izjavu ambasadora Aleksandroviča da je stav njegovog ministarstva „skoro isti“ kao njegov, ali uprkos tome ostaje privrženo prevazilaženju nesuglasica i unapređenju bilateralnih odnosa, navodi se u saopštenju.

Ako ste propustili