1.800 osnovnih i srednjih škola do proleća dobiti besplatan i bezbedan internet

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je unapređenje obrazovanja pomoću informaciono-komunikacionih tehnologija ključ za uspešno formiranje mladih generacija u skladu sa zahtevima savremenog doba.

Matić je, na svečanosti koja je održana u Skupštini Srbije povodom dodele diploma nastavnicima nagrađenim na konkursu „Digitalni čas“, iskazala zahvalnost svim učesnicima konkursa, ističući njihovu pionirsku ulogu u sprovođenju modernog nastavnog programa.

Prosvetni radnici i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja su naš strateški partner u podizanju nivoa digitalne pismenosti kod dece, navela je ona.

Očekujemo, kako je poručila, da programi koje zajedno sprovodimo od sledeće godine budu na još većem nivou, kada će i informatika biti obavezan predmet u osnovnim školama.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovelo i druge programe, kao što je IT karavan u 15 gradova Srbije, koji će biti realizovan i u ovoj školskoj godini.

Matić je ukazala na to da su nadležni organi prepoznali potrebu da pomognu i razvoj infrastrukture u obrazovnom sistemu, zbog čega je pokrenut i projekat uvođenja besplatnog interneta u svim školama u Srbiji.

Ona je objasnila da će ukupno 1.800 osnovnih i srednjih škola do proleća dobiti besplatan i bezbedan internet, aktivnu zaštitu i onlajn podršku, sa mogućnošću korišćenja međunarodnih usluga elektronske edukacije u naredne tri godine.

Na ovogodišnjem konkursu nagrađen je 51 rad, i to u oblasti matematike, računarstva, informatike i tehničkog obrazovanja, u oblasti društvenih nauka, umetnosti i sporta, kao i u oblasti prirodnih nauka.

Nagradni konkurs Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je održan peti put, namenjen je svim predmetnim i razrednim nastavnicima osnovnih škola, čiji je osnivač Srbija, a svi nagrađeni radovi objavljuju se u onlajn zborniku resornog ministarstva.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili