Zgrada u ulici Turgenjevljevoj br. 1 u Beogradu

Zgrada u ulici Turgenjevljevoj br. 1 u Beogradu je podignuta 1935. godine. Zgrada se nalazi na uglu Kirovljeve i Turgenjevljeve ulice na teritoriji opštine Čukarica. Sagrađena je po projektu opštinskog inžinjera arhitekte Marka Andrejevića

Sagrađena je kao porodična kuća beogradskog lekara Radomira Ćirkovića. U njoj su stanovali i partijski aktivisti, Lazar Kočović, Petruša Kočović-Zorić, Sreten Žujović, Moma Marković, Svetozar Vukmanović-Tempo, Lepa Perović, Krsto Popivoda, Milojko Mićunović, Đuro Strugar, Ivan Milutinović, Blagoje Nešković i drugi.

Nakon što je sagrađena od 1936. godine zgrada je postala mesto sastajanja i povremenih boravaka istaknutih članova Komunističke partije Jugoslavije. Godine 1943. Lazar Kočović je kao aktivista NOP-a uhapšen i zatim streljan u logoru na Banjici. Njegova sestra Petruša ostala je u istom stanu do 1945. godine.

U zgradi su se pred Drugi svetski rat održavali sastanci KPJ.

Dva najznačajnija sastanka Pokrajinskog komiteta KPJ za Srbiju održana su u februaru i martu 1941. Na martovskom Savetovanju održanom 30. marta prisustvovali su: Josip Broz Tito, Rade Končar, Ivan Milutinović, Đuro Strugar, Miloš Matijević, Lazar Koliševski, Ljubinka Milosavljević, David Pajić, Radoje Dakić, Ivo Lola Ribar, Milovan Đilas, Svetozar Vukmanović Tempo i brojni drugi.

Ako ste propustili