Trend

Zaposleni u „Puteva Srbije“ će u nedelju sat vremena štrajkovati što će uticati i na naplatne rampe

Samostalni sindikat i Radnički sindikat „Puteva Srbija“ saopštili su danas da će u u nedelju, 26. maja održati jednočasovni štrajk upozorenja.

Samostalni sindikat i Radnički sindikat „Puteva Srbija“ saopštili su danas da će u u nedelju, 26. maja održati jednočasovni štrajk upozorenja.

Zaposleni će u vremenu od 17.30 do 18.30 sati smanjiti broj kanala za uključenje i isključenje na auto-put na sledećim naplatnim stanicama: Beograd, Stara Pazova, Subotica, Obrenovac, Pakovraće, Šimanovci, Šid, Niš – sever, Dimitrovgrad i Preševo.

„Razlog stupanja u štrajk je veoma loš materijalno – finansijski položaj zaposlenih u Putevima Srbije, o čemu je više puta upoznat poslodavac i Vlada Srbije“, navode iz ta dva sindikata.

„Izvinjenjavamo se zbog gužve koja će nastati na naplatnim stanicama, ali, na žalost, prinuđeni smo na ovaj potez, te molimo za razumevanje“, navedeno je u saopštenju Samostalog sindikata.

„Nažalost, prinuđeni smo na ovaj potez, te molimo za razumevanje“, dodaju iz sindikata.

Prvo će se dana 24. maja u Beogradu održati jednočasovna blokada i protest upozorenja. Radnici „Puteva Srbije“ blokiraće Bulevar Kralja Aleksandra, ispred broja 282 upravne zgrade tog preduzeća, najavio je danas predsednik sindikata „Nezavisnost“ Radovan Lončar.

Blokada se planira od 12 do 13 sati.

„Ograđujemo se od političke pozadine, glavni razlog blokade je što je 21. maja istekao Kolektivni ugovor i što je prosečna plata inkasanata sa srednjom stručnom spremom 65.000 dinara, a prosek u preduzeću ‘Putevi Srbije’ je više od 100.000 dinara“, rekao je Lončar.

Podsetio je da je 2013. godine prosečna plata u Srbiji bila 44.000 dinara, a da je prosečna plata inkasanta sa radnim stažom do 10 godina bila 42.000 dinara.

„Mi smo bili u rangu prosečne republičke zarade, a sada je prosečna plata u Srbiji oko 1.000 evra, a mi smo ostali na 500 evra“, naveo je Lončar.

Najavio je da će nakon jednočasovne obustave rada u nedelju mere biti sve restriktivnije do ispunjenja zahteva.

Foto: Ilustracija / A.M