Vučić: Nemoj više da nam pretiš!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom najnovijih izjava bivšeg šefa OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera, za Sputnjik, 

Srbija će na svakom mestu i na svakom nivou iznositi ovaj krunski dokaz da Vokeru nikada nije bio cilj zaštita ljudskih prava na KiM, već borba protiv Srbije i stvaranje ‘Velike Albanije.“

Bivši šef verifikacione misije OEBS-a na KiM Voker juče je izjavio da ima projekat za „ujedinjenje Albanaca u Albaniji, na Kosovu ali i u dijaspori.“

„Na stranu što je sarađivao sa Albanijom, na stranu što se angažovao od američke obaveštajne agencije. Je li moguće da se ti, čoveče, koji si nam govorio da si neutralan i objektivan, danas zalažeš za ‘Veliku Albaniju’? Još kažeš da imaš rešenje! Da li nam to opet pretiš? Nemoj više da nam pretiš!“, rekao je Vučić.

„O ovoj Vokerovoj poruci tek ćemo razgovarati. I to na svim nivoima u Evropi i u svetu. Nije Vilijam Voker tek tako nešto izgovorio. On je poručio da ima projekat, da ima plan za ujedinjenje Albanije, Kosova i takozvane albanske dijaspore. Dakle, defakto, ima plan za stvaranje ‘Velike Albanije'“, rekao je Vučić.

„Čini mi se da na te poruke do sada nismo obraćali dovoljno pažnje, ali obratićemo! Vilijam Voker je bio neko ko je predstavljao ‘nezavisnu i objektivnu misiju’ OEBS-a, ili su nas makar ubeđivali u to“, rekao je premijer.

Vučić se osvrnuo i na „slučaj Račak“  i rekao da je bio fabrikovan i da je poslužio kao razlog za veliki sukob.

„To je bio razlog, to je bio povod za rat. Sve je krenulo od laži Vilijama Vokera. To je taj čovek koji danas otvoreno pokazuje da je on u stvari velikoalbanski lobista. To je isti čovek zbog koga su sproveli agresiju na Republiku Srbiju. To je isti čovek! To je taj čovek koji se sada zalaže za ‘Veliku Albaniju’ i to otvoreno kaže. On to više i ne krije“, zaključio je Vučić.

Vučić je ukazao i da bivši finski predsednik Marti Ahtisari radi kao međunarodni posrednik u albanskom timu Prištine.

Premijer je napomenuo da je sve od početka bilo usmereno ne protiv Slobodana Miloševića ili svakako ne samo protiv njega, već pre svega protiv Srbije.

„Sad za to imamo krunske dokaze. Sad to više nije pisanje naše štampe. Sad to nije pitanje da li to neko od nas misli. Oni su sami te dokaze ponudili, pružili ih celom svetu kao na tacni“, dodaje Vučić.

„Pa da li sve ovo treba da znači da sutra opet treba da verujemo u nekakve tobože objektivne međunarodne organizacije čiji će se predstavnici na najdirektniji i najflagrantniji način zalagati za ‘Veliku Albaniju’?“, upitao je Vučić i podsetio da su „njihovi izveštaji bili casus belli za rat. Za najdirektniji napad na Republiku Srbiju“.

Izvor: Sputnjik

Ako ste propustili