Vojska Zimbabvea preuzela nacionalnu televiziju

Vojska Zimbabvea preuzela je nacionalnu televiziju ZBC gde je u obraćanju za javnost rekla da nepreuzimaju vlast već im je za cilj hapšenje kriminalaca i da se predsednik predsednik Robert Mugabe nalazi na sigurnom.

General-majora Sibusiso Moio pročitao je izjavu na nacionalnoj televiziji ZBC nakon preuzimanja u kojoj između ostalog kaže:

„Želimo da uverimo je nacija i njegov predsednik i njegova porodica bezbedna i da im je garantovana sigurnost“.“Mi samo ciljamo kriminalce oko sebe koji čine zločine … koji izazivaju društvene i ekonomske patnje u zemlji. Čim postignemo našu misiju, očekujemo da će se situacija vratiti u normalu“.

Trenutno još nije najjasnija situacija u toj zemlji i ko vodi ovu vojnu misiju jerizaslanik Zimbabvea u Južnoj Africi, Isaac Moio, odbacio priče o državnom udaru, rekavši da je vlada „netaknuta“.

Najnoviji događaji su se dogodili nekoliko sati nakon što je vladajuća partija Zimbabvea optužila načelnika vojske u državi o „izdajničkom ponašanju“ nakon što je upozorio na eventualnu vojnu intervenciju.

General Konstantino Chivenga osporio je 93-godišnjeg predsednika Mugabea nakon što je otpustio potpredsednika Emmerson Mnangagwa .

Rivalstvo između predsednika i smenjenog potpredsednika traje već neko breme što je i dovelo do cepanja unutar njihove stranke.

Prošlog meseca, gospođa Mugabe upozorila je na mogućnost za državni udar, rekavši da su saveznici g. Mnangagve pretili životima onima koji ga nisu podržali.

Ako ste propustili