„Vansi erports“ pobedila na tenderu za koncesiju za beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potvrdila je da je francuska kompanija „Vansi erports“ pobedila na tenderu za koncesiju za beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ i poručila da je reč o milijardu i po evra, što kroz finansije, što kroz investicije.

Brnabić je u izjavi za novinare, prilikom posete Narodnom muzeju u Beogradu, rekla da je ceo posao urađen transparentno, da je učinjen ogroman profesionalni iskorak, što je i pokazano time što su u nadmetanju učestvovale najbolje kompanije širom sveta.

Ona je ukazala na to da je ovo, kao i ono što je Grad Beograd zaključio u vezi sa deponijom u Vinči, primer javno-privatnog partnerstva.

Prema njenim rečima, to je poruka pre svega lokalnim samoupravama da se kroz javno-privatno partnerstvo, sa ili bez elemenata koncesije, gradi tuđim novcem, a na kraju sve ostaje građanima Srbije.

Predednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je premijerki Ani Brnabić i Vladi na koncesiji koja je pripala francuskom „Vansi erportsu“, podsetivši na to da je posao započet kada je on bio premijer, ali je ključan deo posla napravila ova vlada.

On je naveo da će ukupna dobit od koncesije biti 1,468 milijardi evra, te da ljudi možda ne razumeju koliko je Srbija napredovala i koliko je drugačija i bolja nego pre četiri do pet godina.

Vučić je ukazao na to da će Vlada dobiti 417 miliona evra prihoda za budžet, a 84 miliona evra dobijaju građani Srbije – mali akcionari.

Da nismo napravili kompaniju „Er Srbija“, ne bismo mogli da dobijemo više od 50 miliona evra za koncesiju za Aerodrom „Nikola Tesla“, istakao je predsednik.

Kompanija „Vansi“ upravlja sa 35 aerodroma u sedam država, na tri kontitenta – 12 u Francuskoj, 10 u Portugaliji, šest u Dominikanskoj Republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Čileu i Brazilu.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili