Uvođenje „Beogradske kartice”

Gradonačelnik Aleksandar Šapić na redovnoj konferenciji za novinare u Starom dvoru je najavio i uvođenje „beogradske kartice” koja će omogućiti mnoge pogodnosti Beograđanima.

„Kada budemo imali „beogradsku karticu”, nećemo morati da delimo vaučere od 6.000 dinara za svu beogradsku decu, sa čijom podelom smo krenuli danas u svim beogradskim školama i vrtićima“ – istakao je gospodin Šapić i najavio vaučere i za sledeću godinu.

Pojasnio je da će „beogradske kartice” biti personalizovane i podeljene u tri kategorije.

„Prva kategorija je namenjena maloletnim licima, druga odraslim osobama i treća kategorija starijim licima od 65 godina. Na taj način ćemo maksimalno uprostiti korišćenje svih pogodnosti koje ćemo obezbediti Beograđanima“ – naveo je Šapić i najavio od sledećeg leta besplatne termine za sve gradske bazene, kao i značajne popuste u više trgovinskih lanaca i privrednih subjekata za korisnike „beogradske kartice”.

Gradonačelnik je rekao da će budžetom za narednu godinu svim opštinama biti vraćen novac i budžet iz perioda pre korone, tako da će opštinski budžeti biti veći nego ikada.

„Dolazim sa pozicije predsednika opštine i znam koliko je važno da opština ima tu vrstu samostalnosti. Prošlim rebalansom, Grad Beograd je vratio najveće dugove opštinama koji su ih kočili i opterećivali. Mislim da sada opštinskim upravama treba dati više mogućnosti da se približe građanima i da budu operativnije. Takođe, opštinama ćemo vratiti i kapitalne projekte, kojih u poslednje dve godine nije bilo, i to u vrednosti od milijardu i po dinara“, naglasio je gradonačelnik.

Nastavićemo i sa rekonstrukcijom ulica koju smo započeli u septembru, tako da će naredne godine biti uređeno više od sto ulica.

Najavio je da će sve usluge socijalne zaštite postati besplatne. Tako će, rekao je, dnevni boravci za decu sa smetnjama u razvoju sada biti besplatni, kao i usluge personalnih asistenata i gerontodomaćica.

Gradonačelnik Šapić je rekao da će budžeti za sport i kulturu biti veći nego ikada.

„Kultura i sport ne mogu da budu deo tržišne ekonomije. Ukoliko narod, grad i država ne vode računa o svojoj kulturi i sportu, ne mogu da računaju na svetlu budućnost“, naglasio je gospodin Šapić.

Izvor: Beogradske vesti / Beokom

Ako ste propustili