Uskoro SOS linija za žene žrtve nasilja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktor “Telekom Srbija“ Predrag Ćulibrk potpisali su danas Memorandum o saradnji na uspostavljanju SOS telefonske linije za žene žrtve nasilja.

Đorđević je nakon potpisivanja pomenutog dokumenta objasnio da će besplatna SOS telefonska linija biti dostupna žrtvama nasilja 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, a pomoć će pružati lica koja su prošla akreditovani program obuke za pružanje pomoći ženama sa iskustvom nasilja.

Nasilje će moći da se prijavi na telefonski SOS broj 0800 222 003, pri čemu će telefonsku liniju za prijavljivanje nasilja voditi neka nevladina organizacija, za koju će tender biti raspisan naredne godine.

Prema njegovim rečima, na njima će biti da kroz stručna pitanja dođu do rešenja, da li je žrtvi potreban samo pravni savet, da li treba pozvati policiju, centar za socijalni rad ili zdravstvenu ustanovu.

Sredstva za rad SOS linije predviđena su budžetom resornog ministarstva za narednu godinu, „Telekom“ je obezbedio besplatnu telefonsku liniju, a Grad Beograd je ustupio prostorije na korištenje u zgradi Beograđanka, precizirao je ministar.

Mali je rekao da se mora raditi na prevenciji nasilja u porodici i podizanju svesti o tom problemu, podsetivši na to da od 2013. godine Beograd podržava rad Sigurne kuće, gde utočište pronalaze žene koje su žrtve porodičnog nasilja.

Ćulibrk je istakao da kompanija „Telekom Srbija“ posvećuje veliku pažnje društveno odgovornom poslovanju i da podržava brojne projekte gde su u fokusu deca, mladi i ugrožene kategorije.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili