Upozorenje školama zbog ocenjivanja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da brojni pozivi i pisane predstavke roditelja učenika resornom ministarstvu pokazuju da pojedini direktori osnovnih i srednjih škola nisu uvažili preporuke u vezi sa nastavkom rada u školama.
U saopštenju se precizira da se posebno ne poštuju preporuke koje se odnose na ocenjivanje učenika i realizaciju pismenih zadataka, kontrolnih vežbi i usmenog ispitivanja.

Ministarstvo je iz tog razloga uputilo dopis direktorima svih osnovnih i srednjih škola kako bi ih još jednom podsetilo na obavezu poštovanja pravilnika o ocenjivanju.

U dopisu se upozorava na to da škole koje odmah nakon dužih odsustvovanja većine učenika zbog bolesti i neplaniranog prekida nastave zbog vremenskih neprilika realizuju pisane i usmene provere znanja učenika ne primenjuju postojeće pravilnike o ocenjivanju.

Ministarstvo podseća direktore osnovnih škola na obavezu propisanu članom 12, stav 3 Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, a direktore srednjih škola na obavezu propisanu članom 15, stav 3 Pravilnika o ocenjivanju učenika u srednjem obrazovanju i vaspitanju, u vezi sa načinom promene rasporeda provera znanja, što je zadatak odeljenskih veća.

Nenajavljene provere znanja, pisane i usmene, od čijih rezultata zavise zaključne ocene, dovode u pitanje ključne funkcije i principe ocenjivanja.

U postojećim okolnostima, kada još postoje problemi sa redovnošću pohađanja nastave, potrebno je da se planira dinamika ispitivanja i ocenjivanja učenika koja će u najvećoj meri biti prilagođena učenicima, dodaje se u saopštenju.

Ako ste propustili