Ulaganje Vlade u razvoj zadrugarstva

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić najavio je danas u Pirotu da će zadruge koje već postoje od Vlade moći da dobiju do 100.000 evra, a one koje se tek osnivaju, do 50.000 evra.

Krkobabić je na sastanku sa zadrugarima u prostorijama Pirotskog upravnog okruga rekao da su sredstva namenjena za unapređenje finalnih faza prerade, za kupovinu osnovnih sredstava poput višegodišnjih zasada i osnovnih stada.

On je naveo da novac koji će zadruge dobiti neće moći da bude korišćen za pokriće gubitaka koji postoje u pojedinim zadrugama.

Ministar je istakao da će Vlada Srbije u saradnji s Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ) omogućiti zapošljavanje u zadrugama najmanje po jednog mladog stručnjaka.

Platu tih mladih agronoma obezbeđivaće Vlada Srbije, napomenuo je ministar i dodao da će o dodeli sredstava zadrugama odlučivati posebne komisije, pri čemu po prvi put u njima dominantnu ulogu neće imati ljudi iz ministarstava.

U komisijama će se nalaziti predstavnici nadležnih ministarstava, Zadružnog saveza Srbije i Zadružnog saveza Vojvodine, Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i poljoprivrednih fakulteta, poručio je Krkobabić.

On je najavio da će do kraja godine na području Pirotskog upravnog okruga biti osnovana najmanje jedna nova zadruga i revitalizovana jedna postojeća.

Želimo da povežemo male poljoprivredne proizvođače, koji ovde na jugu Srbije imaju do tri hektara zemljišta i da od njih napravimo značajne robne proizvođače. To su tendencije u svim evropskim zemljama, objasnio je Krkobabić.

Ministar je izneo podatak da u Srbiji postoji 1.500 zadruga, a da je njih 1.100 ove godine podnelo bilans, dodavši da stanje u zadrugama trenutno nije sjajno, ali i da među njima ima onih koje postižu izvanredne rezultate.

Sastanku u Pirotskom upravnom okrugu prisustvovala je i predsednik Pirotskog upravnog odbora Dragana Tončić i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili