Trend

Uhapšeno šest osoba zbog falsifikovanja diploma srednje škole u Novom Pazaru

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili šest osoba zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično delo falsifikovanje isprave.

Uhapšeni su M. D. (1988) iz Jagodine, M. K. (1982) iz Beograda, T. B. (1984) iz Beograda, S. L. (1990) iz Smedereva, A. M. (1991) iz Surdulice i M. J. (1990) iz Pančeva.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćeno još pet osoba koje se terete za krivično delo falsifikovanje isprave, tri zbog trgovine uticajem i jedna zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je 37-godišnja žena, odgovorno lice „Centra za obrazovanje i stručno osposobljavanje” Jagodina, od decembra 2021. do marta 2023. godine, korišćenjem svog dugogodišnjeg poslovnog i prijateljskog odnosa, uticala na 49-godišnjakinju i 52-godišnjaka, odgovorna lica Srednje škole „Nikola Tesla” iz Novog Pazara, da posreduju kod 71-godišnjeg muškarca, odgovornog lica te škole, kako bi 11 učenika steklo diplomu obrazovnog profila medicinska sestra – tehničar i medicinska sestra – vaspitač, bez ispunjavanja zakonom propisanih uslova, što je on i učinio.

Pomenuti 71-godišnjak je, kako se sumnja, za navedene učenike potpisao kao istinite zapisnike o polaganju ispita, svedočanstva i diplome, iako je znao da ne ispunjavaju uslove propisane zakonom i na taj način im pribavio korist u vidu sticanja diplome srednje stručne spreme.

Šestoro uhapšenih terete se da su nameravali da upotrebe ove diplome koje su stekli na nezakonit način, navodi se u saopštenju i dodaje da će osumnjičeni, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.