Uhapšeno pet osoba zbog malverzacija prilikom sprovođenja izvršnog postupka

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici policije uhapsili pet osoba zbog osnovane sumnje da su malverzacijama oštetili više osoba za približno 3.000.000 dinara.

Pomenute osobe uhapsili su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Uhapšeni su sudski izvršitelji iz Valjeva G. B. (1971), D. J. (1960), S. V. (1971) i S. P. (1971) zbog osnovane sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i pranje novca, kao i Z. P. (1972) koji se tereti da je izvršio krivična dela pranje novca i pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.

Osumnjičeni se terete da su, od januara 2018. godine do novembra 2019. godine, fingirali sprovođenje izvršnog postupka.

Oni su fiktivnom dokumentacijom izdavali naloge računovodstvu suda za isplatu sredstava na račun osumnjičenog bravara Z. P, na ime usluga obijanja i zamene brava na vratima, koje on nije izvršio, pri čemu su na taj način oštetili izvršne poverioce za 2.963.300 dinara.

Takođe, postoje osnovi sumnje da je G. B. od decembra 2015. godine do decembra 2016. godine, novac koji su izvršni dužnici uplatili na ime troškova postupka zadržavao za sebe, bez uplaćivanja na račun suda, čime je oštetio izvršne poverioce za 119.250 dinara.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu, dodaje se u saopštenju.

Ako ste propustili