Uhapšeno dvoje zaposlenih u Poreskoj upravi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, uhapšeni M. R. (1968) iz Beograda, zaposlen u Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi – filijala Voždovac, i B. K. (1965) iz Nove Pazove, zaposlena u Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi – filijala Zemun.

M. R. i B. K. su uhapsili pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa unutrašnjom kontrolom Poreske uprave, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Osumnjičeni se terete za to da su iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja, kao i nevršenjem službene dužnosti, pribavili kontrolisanim pravnim licima protivpravnu imovinsku korist, a Republici Srbiji naneli štetu u iznosu od približno 123.195.000 dinara.

Sumnja se da je M. R., od januara 2021. do decembra 2022. godine, parafiranjem odobrio tekstove zapisnika prethodno sačinjenih od strane poreskih inspektora za 11 kontrolisanih pravnih lica sa teritorije Voždovca, dok je B. K., od aprila 2021. do decembra 2022, odobrila tekstove zapisnika poreskih inspektora za tri kontrolisana pravna lica sa teritorije Zemuna, iako su znali da poreski inspektori nisu preduzeli sve potrebne radnje provere, da su u zapisnicima konstatovali lažno činjenično stanje i da kontrolisani privredni subjekti nisu ispunili uslove za odbitak prethodnog poreza.

Na opisan način omogućili su kontrolisanim privrednim subjektima da im se odobri i isplati povraćaj PDV u iznosu od približno 123.195.000 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.

Ako ste propustili