Uhapšeno 15 osoba zbog protivpravnog prisvajanja 184 miliona dinara

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP-a, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili 15 osoba koje se terete da su malverzacijama prilikom skladištenja merkantilne pšenice i zajma šećera oštetili Republičku direkciju za robne rezerve i protivpravno prisvojili više od 184 miliona dinara.

Policija je uhapsila S. N. (1966), odgovorno lice firme „05 Sanikol“ iz Trstenika, zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju terete se N. M. (1970), odgovorno lice firme “Golden Group“ iz Jakova, M. Đ. (1975), A. M. (1982), odgovorno lice firme „Ric-co“, J. R. (1965), sudski veštak, Z. M. (1963), M. S. (1956), D. Š. (1969), D. G. (1955) i M. B. (1973), zaposleni u „05 Sanikolu“, dok je krivična prijava za isto delo podneta protiv 59-godišnje i 73-godišnje žene.

Za krivično delo falsifikovanje službene isprave terete se D. A. (1963) i M. M. (1965), odgovorna lica „Jugoinspekt“ a.d, dok se za falsifikovanje isprave terete J. M. (1960), odgovorno lice firme „4-M“, S. T. (1979) i S. P. (1968).

Krivičnom prijavom obuhvaćene su još četiri osobe za kojima se traga.

Kako se sumnja, S. N. je tokom 2015. i 2016. godine, uz pomoć M. B. i D. G., neosnovano prodavao merkantilnu pšenicu u vlasništvu Republičke direkcije za robne rezerve u količini od 6.263.937 kilograma i vrednosti od 119.891.754 dinara, koja je bila poverena na čuvanje preduzeću „05 Sanikol“.

U prodaji pšenice su mu, kako se sumnja, pomagali N. M. i M. Đ. koji su pronalazili kupce i organizovali prevoz pšenice, dok je deo pšenice S. N. neosnovano prodavao i posredstvom preduzeća „NC Anik“ d.o.o, u čemu mu je pomogao 36-godišnji muškarac za kojim se traga.

Takođe, iako S. N. zaduženu pšenicu u vlasništvu Direkcije nije imao na zalihama, on je, kako se sumnja, izdavao račune na ime skladištenja i čuvanja pšenice Republičke direkcije za robne rezerve, čime je ostvario protivpravnu imovinsku korist preduzeću „05 Sanikol“ d.o.o u iznosu od 10.572.816 dinara, u čemu su mu pomogli i osumnjičeni D. G. i J. M.

M. M. i D. A. se terete da su prilikom kontrole zaliha pšenice u „05 Sanikol“ d.o.o, tokom 2015. godine sačinili zapisnike o sprovedenoj kontroli, u kojima su uneli neistinite podatke da se celokupna zadužena količina pšenice nalazi na stanju kod skladištara ove firme.

Takođe, S. N. se tereti da je tokom 2016. godine, posredstvom privrednih društava „NC Anik“ d.o.o i „Ric-co“ d.o.o, bespravno prodao i 700 tona šećera, vrednosti 57.572.152 dinara, koji je u vlasništvu Republičke direkcije za robne rezerve, pri čemu je novac uplaćen na račun preduzeća „Ric-co“ d.o.o, i potom, po njegovom nalogu, preusmeravan na račune fizičkih lica: D.Š., M.S., Z.M., 73-godišnje žene i 35-godišnjeg muškarca za kojim se traga.

Takođe, po nalogu S.N., tržišnu procenu mlina za potrebe preduzeća „NC Anik“ koji je bio predmet zaloga radi skladištenja šećera, sačinile su J. R. i 59-godišnja žena, koje su u sačinjenom nalazu unele neistinite podatke o tržišnoj vrednosti mlina, na osnovu čega je i odobren zajam šećera u protivvrednosti izvršene procene, da bi po neispunjenju ugovorenih obaveza od strane “NC Anika“, u postupku sudskog izvršenja radi naplate duga, tržišna vrednost mlina bila procenjena na iznos od svega 7.788.000 dinara.

Takođe, kako se sumnja, u nameri prikrivanja izvršenja krivičnog dela i pomoći učiniocu, a smatrajući da kao strani državljani neće biti dostupni nadležnim organima Republike Srbije, dve osobe, za kojima se traga, preuzele su udele privrednih društava „05 Sanikol“ d.o.o i „Ric-co“ d.o.o.

Kako se sumnja, na navedeni način, osumnjičeni su pribavili sebi protivpravnu imovinsku korist i tako pričinili štetu budžetu Republike Srbije u ukupnom iznosu od 184.142.726 dinara.

Osumnjičenima S. N., N. M., M. Đ., A. M., J. R., Z. M. i M. S. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali osumnjičeni privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju.

Foto:ilustracija/ pixabay

Ako ste propustili