Uhapšeni organizatori kriminalne grupe za krijumčarenje ljudi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i PU u Vranju, uhapsili pripadnike kriminalne grupe, koji su organizovali nedozvoljen prelaz državne granice Srbije i Mađarske, nedozvoljen tranzit preko teritorije Mađarske do Austrije, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi.

Policija je, nakon višemesečne međunarodne istrage sa policijskim službenicima Mađarske, na teritoriji Vranja i Novog Sada uhapsila R. P. (1981), G. A. (1989) i A. V. (1995), zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćen i M. M. (1979), koji je prethodno uhapšen po potrazi Policijske uprave u Vranju .

Takođe, istom krivičnom prijavom obuhvaćena su još dva pripadnika navedene organizovane kriminalne grupe, dok su na teritoriji Mađarske uhapšena i tri državljanina Srbije, za koje se sumnja da su članovi ove organizovane kriminalne grupe, a koji se terete da su prevozili iregularne migrante preko Mađarske do Austrije.

Kako se sumnja, R. P. je organizovao ovu kriminalnu grupu kako bi od 7. avgusta 2021. do 11. februara 2022. godine nedozvoljeno prebacili iz Srbije u Mađarsku više od 48 iregularnih migranta, koje su dalje članovi ove grupe prevozili do Austrije.

Za ovu uslugu, kako se sumnja, naplaćivali su 600 evra po migrantu, a novac su delili u zavisnosti od zadataka koje su ostvarivali u pojedinačnoj radnji.

Osumnjičeni su, za prevoz migranta, na više lokacija na teritoriji Srbije, koristili vozila rentakar agencija, kao i fizičkih lica.

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija kod osumnjičenih pronađeno je 3.415 evra, 15.000 dinara i više mobilnih telefona.

R. P., A. V. i G. A. uz krivičnu prijavu, privedeni su Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Ako ste propustili