U fabrici „Svislajon“ u Vršcu 22. novembra teško povređen radnik

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u fabrici „Svislajon“ u Vršcu 22. novembra teško povređen radnik P. M. (51), koji je preminuo u kolima Hitne pomoći na putu do zdravstvene ustanove u Beogradu.
Do nesreće je došlo kada je P. M., zaposlen u preduzeću „Fokus protekt“ iz Vršca, samoinicijativno pomažući vozaču viljuškara prilikom transporta praznih džakova, pridržavao uvezane džakove da se ne bi raspali usled jakog vetra.

U jednom trenutku P. M. se sapleo i pao pred prednji točak viljuškara, koji mu je prešao preko karlice i kuka.

Nastradali radnik, koji je u preduzeću „Fokus protekt“ bio angažovan na poslovima zaštitar imovine-portir, imao je ugovor o radu na određeno vreme i bio je prijavljen na obavezno socijalno osiguranje.

Inspektor rada Odeljenja u Pančevu je odmah po saznanju za nesreću izašao na mesto događaja i započeo inspekcijski nadzor.

U postupku nadzora inspektor je utvrdio da poslodavac nije obezbedio da zaposleni koji je upravljao viljuškarom bude stručno osposobljen za taj posao.

Takođe, na osnovu utvrđene nepravilnosti, inspektor rada je rešenjem naložio poslodavcu da obezbedi propisani pregled i stručnu proveru viljuškara.

Nakon utvrđivanja činjeničnog stanja, inspekcija će preduzeti sve odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti, objašnjava se u saopštenju.

Ako ste propustili