„Trofej Beograda” u šahu

Međunarodno otvoreno prvenstvo Beograda u šahu održaće se od 25. novembra do 3. decembra, trideset šesti put, pod nazivom „Trofej Beograda”, najavljeno je iz Sekretarijata za sport i omladinu.

Pokrovitelj takmičenja je Grad Beograd, preko Sekretarijata za sport i omladinu, a značajnu podršku održavanju turnira pružio je i Šahovski savez Srbije.

Šahisti i šahistkinje nadmetaće se devet dana u devet kola, po švajcarskom sistemu, za ukupni nagradni fond od 550.000 dinara. Turnir će biti rejtingovan kod Svetske šahovske federacije (Fida), a moći će da se osvajaju i norme za međunarodne titule.

Do isteka roka za registraciju, za učešće na turniru prijavljeno je 200 šahista iz 23 nacionalne federacije. Na turnir stižu i učesnici iz Kine, Indije, Kirgistana, Kanade, Kazahstana, kao i mnogih evropskih zemalja.

Među učesnicima se nalaze i nosioci najviših šahovskih zvanja – sedam muških i dva ženska velemajstora. Glavni favorit po rejtingu je internacionalni majstor Marko Nenezić.

Očekuju se zanimljive borbe, a sudijski tim predvodi međunarodni sudija Jasna Šakotić.

Svečano otvaranje predviđeno je u subotu, 25. novembra, u 16.45 časova u zgradi „Borbe” (4. sprat), posle čega će početi partije prvog kola.

Foto: Ilustracija / pixabay

Ako ste propustili