Tri meseca od masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“

Na današnji dan pre tri meseca K.K ubio je devetoro dece i čuvara osnovne škole OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Učenik škole OŠ „Vladislav Ribnikar“ K.K planirao je zločin mesec dana unapred kada je i sačinio spisak od 16 đaka.

Dan 03.05.2023. izabrao je iz razloga što je učionica istorije bila u blizini ulaza u školu, a prvi čas je imalo njegovo odeljenje VII-2. Pištolj sa tri okvira, kao i malokalibarski pištolj, uzeo je iz stana svoga oca, stavio u torbu, gde je pripremio i poneo četiri Molotvoljeva koktela, izjavio je tada načelnik beogradske policije Veselin Milić.

Ulazi u školu osumničeni K.K kada je i izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđnja D. V., nakon čega se okrenuo ka deci i A. B. koja je bila dežurna. Pucao je ka B. A. koja je takođe stajala pored stola, kao i S. N. koja je bila pored klavira, i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gde je usput zamenio okvir, ušao je u učionicu i odmah sa vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gde vadi okvir iz oružja.

Prvobitna prijava policiji o pucnjavi stigla je oko 08.40 od pomoćnika direktora škole Ivanke Jovanović, nakon čega su ka objektu upućene patrole policije. U 08.42 policiju je pozvao K.K. koji je naveo da je pucao u više lica.

Policija dolazi u školu i hapsi K.K, a kasnije tokom dana i njegovog oca.

Ubijeno je devet učenika i radnik obezbeđenja. Šestoro dece i nastavnica škole su ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i Klinici u Tiršovoj, jedno dete je kasnije podleglo povredama.

Ovo je prvo masovno ubistvo u Srbiji koje je počinilo dete. Osumnjičeni je smešten je radi dalje opservacije u psihijatrijsku ustanovu za decu i omladinu.

Otac dečaka V.K je uhapšen ubrzo nakon počinjenog zločina, a više javno tužilaštvo protiv njega sprovodi istragu zbog sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

V. K. je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu. Od trenutka hapšenja nalazi se u pritvoru, koji mu je krajem juna produžen.

Vodi se i predistražni postupak protiv majke dečaka gde se utvrđuje da li u njenim radnjama ima elemenata izvršenja krivičnog dela zanemarivanje i zlostavljanje deteta, kao i provere u streljačkom klubu u kojem su otac i sin vežbali pucanje.

Sud je odredio privremenu meru zabrane prodaje ili stavljanja pod hipoteku nepokretnosti majci dečaka u Paraćinu, Nišu i Beogradu, a koje su u njenom vlasništvu ili suvlasništvu.

Tragedija koja je pogodila celu Srbiju

Vlada Srbije usvojila je niz mera nakon tragedije – dvogodišnji moratorijum za izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja, revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja u roku od tri meseca, predaja oružja. Kod svih škola su postavljeni pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova.

Tragedija je pogodila celu Srbiju što je dovelo do niza preipistivanja stanja u društvu. Takođe na „površinu“ su ponovo izbili svi problemi o kojima se dugo ćutalo ili pokušalo da se na neki period zaboravi.

Zbog tragedije organizovan je niz protesta pod nazivom „Srbija protiv nasilja“ gde je iznet niz zahteva: smenu svih članova Regulatornog tela za elektronske medije REM, smena ministara unutrašnjih poslova i ministra prosvete, direktora Bezbednosno-informativne agencije, ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Ako ste propustili