Trend

Tokom sabora Srbije i Republike Srpske besplatan ulaz u ustanove kulture

Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije saopštilo je da će, povodom sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpskaˮ, od danas do 9. juna, u ustanovama kulture u prestonici biti omogućen besplatan ulaz za posetioce.

Svi zainteresovani će imati priliku da saznaju kako su živeli Karađorđevići i Obrenovići, da se upoznaju sa životom i radom Nikole Tesle, uživaju u delima Paje Jovanovića ili Save Šumanovića, vide slavnu „Veneru od krpaˮ ili posete festival nitratnog filma.

Dela Paje Jovanovića mogu se videti u Narodnom muzeju, a ceo njegov legat dostupan je u sklopu Muzeja grada Beograda. Sa životom i radom našeg naučnika građani se mogu upoznati u Muzeju Nikole Tesle, a u Etnografskom muzeju sa „Narodnom kulturom Srba u XIX i XX vekuˮ, gde se mogu pogledati svečane narodne nošnje iz ovog perioda i kakvo je bilo stanovanje na selu i u gradu.

Raznovrsne programe priprema i Istorijski muzej, predstavljajući od pre nekoliko dana i odežde despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića i njihove krune, a posetioce upoznaje i sa Karađorđevićima i Obrenovićima kroz izložbu „Čekajući stalnu postavkuˮ.

Tokom sabora Srbije i Republike Srpske biće dostupne i tri različite izložbe u Muzeju primenjene umetnosti, Muzej savremene umetnosti nudi četiri izložbe, dok će Muzej naivne i marginalne umetnosti i Muzej pozorišne umetnosti otvoriti vrata za sve ljubitelje pozorišta.

Takođe, građani će moći da posete i Muzej nauke i tehnike za istraživače, Prirodnjački muzej za sve one koji žele da se nađu u carstvu boja, mirisa i ukusa na izložbi „Biljka kao začinˮ, ali i Muzej afričke umetnosti, prvi i jedini muzej u regionu isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta.

Jugoslovenska kinoteka otvara svoja vrata za sve filmofile 26. festivalom nitratnog filma. U Muzeju Jugoslavije možete prisustvovati seriji razgovora, predavanja i projekcija pod nazivom „Nesvrstani i kulturne vezeˮ, koja tematizuje kompleksnost i višeznačnost kulturnih razmena i saradnji između SFR Jugoslavije i članica Pokreta nesvrstanih.

Svi zainteresovani mogu da posete i izložbu „Crnotravci graditelji Beogradaˮ, u okviru Zavoda za zaštitu spomenika kulture ili Kuću legata i sve što ona nudi.

Takođe, posetiocima su besplatno dostupni i Pedagoški muzej i četiri biblioteke – Biblioteka grada Beograda, Biblioteka „Dimitrije Tucovićˮ, Biblioteka „Milutin Bojićˮ i obrenovačka Biblioteka „Vlada Aksentijevićˮ, dodaje se u saopštenju.