Svetski dan civilne zaštite na Adi Ciganliji

Grad Beograd će u subotu, 2. marta, od 11 do 13 sati obeležiti Svetski dan civilne zaštite na Adi Ciganliji gde će biti prezentovana obučenost jedinica civilne zaštite kroz više pokaznih vežbi, saopšteno je iz Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju.

Međunarodna organizacija za civilnu odbranu ustanovila je na Generalnoj skupštini 1990. godine Svetski dan civilne zaštite.

Nepogode izazvane klimatskim promenama, kao i tehnološke opasnosti koje nam prete u savremenom dobu postaju sve češće i izraženije, a da bismo kao zajednica mogli pravovremeno i adekvatno da odgovorimo na sve moguće izazove u narednom periodu, neophodno je da se dobro pripremimo za delovanje u vanrednim situacijama. Jedan od načina za pripremu jeste unapređenje sistema civilne zaštite i Grad Beograd je, poučen iskustvima i izazovima sa kojima se suočavao u prethodnom periodu, prepoznao značaj sistema civilne zaštite sprovodeći niz aktivnosti u cilju njegovog unapređenja, pa su obezbeđeni oprema, agregati, pumpe, creva i druga prateća oprema koja im je važna i potrebna u poslu.

U subotu će svoje umeće u postupanju u nesrećama i vanrednim situacijama prikazati pripadnici Uprave za vanredne situacije u Beogradu, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava, Crvenog krsta Beograd, kao i Saveza spasilaca na vodi Srbije, kada će posetioci moći da vide akcije spasavanja na vodi i iz automobilske nesreće, kao i akcije gašenja požara na otvorenom.

Svi Beograđani su pozvani da im se pridruže na Adi Ciganliji u delu prostora oko tornja za veslačka takmičenja, kao i kod česme „Vrabac”.

Foto:ilustracija/pixabay

Ako ste propustili